Skrällen: Jakob Ingebrigtsen missade OS-medalj på 1 500 meter – Cole Hocker vann

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen var regerande mästare.
Men han lyckades inte ens ta sig upp på pallen på 1 500 meter.
På upploppet blev han omsprungen av tre löpare – och slutade fyra.
Skrällsegrare: Amerikanen Cole Hocker.

Jakob Ingebrigtsen hade två raka VM-silver på 1 500 meter, och var regerande olympisk mästare.

Den norske superstjärnan hade ett världsårsbästa (3.26,73) som var nästan två sekunder bättre än tvåan på listan (Timothy Cheruiyot).

OS i Paris 2024

Ingebrigtsen ledde

Det såg länge ut som att han skulle upprepa bedriften från OS i Tokyo 2021, där han vann på den olympiska rekordtiden 3.28,32.

Ingebritsen tog tidigt ledningen, och fick även en liten lucka ned till de jagande på det näst sista varvet.

Omsprungen av tre

Men på upploppet blev han omsprungen, inte bara av en löpare. Inte heller två. Utan hela tre löpare sprang om 23-åringen, som alltså slutade först på fjärde plats, på tiden 3.28,24.

– Det är klart att jag är besviken på resultatet, säger Ingebrigtsen till NRK, och förklarar misslyckandet med att han var i för bra form:

– Jag kände att jag var bäst i fältet och gör ett försök att spela på mina styrkor och slita ut de andra.

– Men när det inte går blir det som att jag har gjort det förgäves och hade förväntat mig ett annat utfall. Jag blev för ivrig och kände mig kanske för bra – och då blir det som att jag missförstår min egen öppning.

Hocker vann loppet

Om inte Ingebrigtsen skulle vinna hade nog de flesta räknat med att det skulle bli den tidigare nämnde kenyanen Cheruyot, eller möjligen britten Josh Kerr – som skrällvann VM i Budapest förra året.

Men, från i princip ingenstans dök amerikanen Cole Hocker upp. Hocker, som aldrig tidigare sprungit under 3.30, stod för ett lysande upplopp och gick i mål på den nya olympiska rekordtiden 3.27,65, 14 hundradelar före Storbritanniens Josh Kerr – och ytterligare en hundradel före amerikanen Yared Nuguse.

– Denna upplevelse är något helt annat än vad jag upplevt. Jag har inte haft tillräckligt med tid för att smälta det, men det är helt fantastiskt, säger Hocker till Max.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet