• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nytt juniorvärldsrekord på 100 meter av sprinttalangen Letsile Tebego

Uppdaterad
Publicerad

Med 30 meter kvar började firandet när Letsile Tebogo från Botswana sprang hem JVM-guldet på 100 meter på nytt juniorvärldsrekord – 9,91.

Med snabbhet och lekfullhet fick 19-åringens uppvisning snabbt liknelser till Usain Bolt.

– Han är min idol, säger Tebogo.

Inför finalen visste Letsile Tebogo att han låg på en högre nivå än sitt motstånd. Med tiden 10.00 slog han mästerskapsrekord i semifinalen. Men han tog inget för givet.

– Jag såg att de var rädda för mig, men jag var också rädd för dem. Jag visste att jag behövde göra mitt livs bästa start när startskottet gick. Det gjorde jag också. Jag planerade inte att fira, men efter ett steg visste jag att titeln var min. Jag oroade mig inte för tiden. Jag tittade inte, säger Tebogo till World Athletics.

Sprang avstannande på slutet

Med ett stort leende drog han upp sin högra hand och viftade med fingret mot närmast utmanaren, jamaicanen Bouwahjgie Nkrumie, och sprang avstannande sista 30 meterna.

– Det handlade om att komma ut och njuta av loppet. Om någon tog det som respektlöst ber jag verkligen om ursäkt. Jag ville påminna fansen lite om vad Usain Bolt gjorde på sin tid. Han är min idol, personen jag ser upp till, förklarade Tebogo.

Tebogo, som tog sig till semifinal i sommarens senior-VM, tror att han hade kunnat springa på 9,80 om han inte stannat av sista 30.

– Det här är mitt juniorår, vi måste lämna rekordet här för nästa generationer att slå.

SE MER: Dubbla svenska medaljer i tiokampen (3 augusti 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.