Simon Pettersson satte personrekord i Växjö i dag. Foto: TT

Jättekast av Simon Pettersson – knäckte Ståhl

Uppdaterad
Publicerad

Simon Pettersson fick på ett jättekast i Växjö. Han kastade personbästa 69,48 och knäckte självaste världsmästaren Daniel Ståhl.

Trots att ha blivit besegrad imponerade Ståhl mest. Ett av hans övertrampskast mättes efter tävlingen upp till 73,83.

– Jag tror inte att det sjunkit in riktigt än, jag kan inte be om en bättre start på säsongen, säger Simon Pettersson till SVT Sport.

I den fjärde omgången fick Simon Pettersson på sin fullträff i solskenet. Funktionärerna jublade vid nedslaget på Växjö Kastpark och kastet mättes till 69,48, att jämföra med det förra personliga rekordet 67,72.

– Det var lite över förväntan, men det kändes som att det fanns ett personligt rekord i kroppen idag, säger Simon Pettersson.

Ståhl hade chansen att replikera i den efterföljande femte omgången och fick på 69,11, hans första godkända resultat efter fyra underkända. I den sista omgången ramlade Ståhl ur ringen och Pettersson kunde räkna in sin fina skalp.

Största jublet efter mätningen av övertrampskastet

Enligt Friidrottskanalen var ett av Ståhls övertrampskast runt 73,5 meter.

Det uppmättes senare till 73,83 och vilda stridsrop fyllde arenan.

Ståhl har världsårsbästat med 69,71 från förra lördagen. Pettersson är nu trea på den listan.

Ståhls svenska rekord i diskus från 2019 lyder på 71,86.

Förre östtysken Jürgen Schult har världsrekordet på 74,08 från 1986.

I det sista kastet trampade Pettersson över. Pettersson, som redan är uttagen till OS i Tokyo, har flera tävlingar kvar innan det bär av till Japan.

– Första målet är att ta sig till final. Men jag har ganska många tävlingar kvar innan dess. i dag gjorde jag ändå en ganska dålig serie, så tanken är att få lite mer stabilitet i kasten, säger Simon Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.