• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Ståhl och tränaren Vésteinn Hafsteinsson. Foto: Bildbyrån.

Ståhls nya upplägg – för att slå världsrekordet

Uppdaterad
Publicerad

Med sikte på världsrekordet.

Nu ska diskusjätten Daniel Ståhl dra ner på träningsmängden.

– Jag kallar det för pensionärsprogrammet, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson till Radiosporten.

Daniel Ståhl dominerar i diskusvärlden. Efter OS-guldet i somras och VM-guldet 2019 saknar svensken nu ”bara” två tunga titlar: ett EM-guld och att kunna titulera sig världsrekordinnehavare. Då måste han slå det 35 år gamla världsrekordet på 74,08 meter, satt av tyske Jürgen Schult.

För att nå dit kommer 29-årige Ståhl att träna avsevärt mindre framöver.

– Min plan för Daniel är att han ska träna mindre nu. Det blir nog upp emot 25–35 procent mindre de närmaste tre åren, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson till Radiosporten.

”Kommer bli överraskad”

Han berättar att det handlar om att spara på kroppen men ändå behålla styrkan och explosiviten.

I upplägget krävs fler pauser och att effektivisera träningen, bland annat.

– Han behöver inte bygga huset, huset är redan byggt. Nu ska han bara ta hand om det. Jag kan inte tänka mig en roligare utmaning än att ta på mig det här och hitta rätt, säger Hafsteinsson.

– Det handlar också om det mentala och att njuta mer. Han kommer bli lite överraskad över vilket fantastiskt liv han kommer att ha de närmaste tre åren.

Ståhl drog till med dubbla jättekast senast i helgen på Finnkampen och hoppas kunna behålla sin plats som som världsetta fram till OS i Paris 2024.

KLIPP: Här vinner Ståhl diskusstävlingen i Finnkampen (5 sep 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.