• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vesteinn Hafsteinsson och Daniel Ståhl vid VM i Peking 2015 som gav en femteplats. Foto: Nyhetsbyrån TT

Ståhls tränare tror på världsrekord: ”Räkna med att det kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Vesteinn Hafsteinsson är den som tagit Daniel Ståhl till den nivå som gör honom till bäst i världen just nu. Ståhls förbluffande långa kast i tävling efter tävling väcker till och med förhoppningar om att slå världsrekordet på 74,08 från 1986.

– Det är inget snack om saken men det är inte som att beställa en pizza som han säger själv, säger islänningen.

Hafsteinsson är glad över det svenska rekordet i diskus på 71,86 i Bottnaryd som kom på dagen två år efter de 71,29 i Sollentuna.

– Det är fantastiskt men det är ingen överraskning. Han har kastat fantastiskt i alla tävlingar utom i en (Åbo) där han nollade då han ville lite för mycket, säger Vesteinn Hafsteinsson till SVT Sport.

Hafsteinsson trodde att rekordet skulle komma vid lag-SM i Malmö i onsdags.

– Jag räknade med svenskt rekord vid lag-SM för fyra dagar sedan men det kom inte där och då tänkte jag att det kunde hända i går. Det skulle egentligen kunnat hända vilken dag som helst. Hans nivå har blivit helt enorm.

Siktet på rekordkastet

Världsrekordet i diskus håller östtysken Jürgen Schült på 74,08 sedan 1986, det äldsta ännu gällande världsrekordet på herrsidan. Inte en omöjlighet att slå, enligt tränare Hafsteinsson.

– Han har kastat 72,93 på träning. Vi mätte trampet på Bauhausgalan dagen efter till 72,95. Han kastar väldigt ofta mellan 70 och 72 meter i alla förhållanden: regn, motvind, medvind. Då kommer det längre om man får till det under hyfsade förhållanden, då kommer en till två meter till. Räkna med att det (världsrekordet) kommer men när det kommer är svårare att säga.

Team Ståhl & Hafsteinsson söker inte tävlingar inriktade på långa längder utan tar hellre dem med tuff konkurens. Det ska inte vara tillrättalagt.

– Det finns mer att få ut, vi har valt ut vissa tävlingar för att kasta långt men han har kastat långt på alla. Det är lite överraskande för mig, att han håller så hög nivå på alla tävlingar.

Världsrekord – inte som att beställa en pizza

Det finns speciellt en teknikbit som Hafsteinsson pekar på i jakten på längre kast.

– Han kan hålla rörelsebanan i mitten av ringen lite längre och då får han ett bättre och snabbare utkast. Det lyckades han med i går.

Hur långt kan han kasta med ideala väderförutsättningar den här säsongen?

– Vi har haft som filosofi att inte söka upp tävlingar med storm och liknande. Vi vill kasta i alla förhållanden på innerplanen. Han kan kasta 72 till 73 meter i vindstilla men får han rätt vind, fyra, fem meter per sekund, och kastar ett riktigt bra kast då kan han kasta världsrekord. Det är inget snack om saken men det är inte som att beställa en pizza som han säger själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.