Abderrahman Samba rusar in i friidrottshistorien på 400 m häck. Foto: Bildbyrån.

Sambatid på 400 m häck i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Abderrahman Samba vann 400 m häck på 46,98 och blev andra man i historien att springa under 47 sekunder vid Diamond League-galan i Paris.

– Det känns härligt att vara den andra snabbaste i historien, säger qatariern.

Han var förvånad över att tiden blev så bra – personrekordet skövlades med hela 0,43.

– Det kändes inte alls som under 47 sekunder i dag. Jag gjorde ett litet misstag i starten och tappade balansen vid första häcken så jag trodde inte att det var ett så snabbt lopp, säger Samba till Diamond League.

400 m häck är grenen som nått de högsta höjderna den här säsongen. Redan innan kvällens gala i Paris.

”Världrekordet är inom räckhåll”

Bara Kevin Young som vann OS i Barcelona 1992 är bättre på 46,78.

– Världsrekordet är inom räckhåll men jag vill bara förbättre mig ett steg i taget och springa fort, säger 22-årige Samba.

För bara tre veckor sedan sprang den 20-årige amerikanen Rai Benjamin på 47,02. Det betyder att det näst snabbaste och tredje snabbaste loppet på 400 m häck sprungits de senaste tre veckorna.

Det såg inte ut som ett rekordlopp eftersom Samba pressades hårt av Kyron McMaster, Brittiska jungfruöarna, som blev tvåa på 47,54.

Efteråt spexade Samba vid resultattavlan.

Världsmästaren Karsten Warholm blev trea på 48,06 – en bit över sitt nordiska rekord på 47,81.

Semenya fyra genom tiderna

På 800 m vann Caster Semenya på nya personrekordet 1.54,25 och är med det fyra genom alla tider. Jarmila Kratochvilova har världsrekordet på 1.53,28 från 1983.

– Jag hade inte förväntat mig den här tiden utan jag trodde att 1.54,99 var möjligt, säger Semenya och menar troligen en tid under 1.55.

– Med hjälp av gud kan man åstadkomma stora saker, säger Semenya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.