Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jonathan Grahn krossar det svenska juniorrekordet på 3 000 meter. Foto: Viaplay

Svenskt juniorrekord av Jonathan Grahn – igen

Uppdaterad
Publicerad

Succéåret för Mölndals Jonathan Grahn fortsätter. I kväll krossade han ett 35 år gammalt svenskt juniorrekord och gick in som näst bästa junior genom tiderna på 3 000 meter när han sprang in på 7:43.38.

– Jag är inte helt nöjd, säger Grahn till SVT Sport efter loppet.

Vid en internationell gala i den kroatiska huvudstaden Zagreb krossade Jonathan Grahn det svenska juniorrekordet på 3000m.

Loppet var upplagt för att gå fort och 18-åriga Grahn hade flera starka löpare att hänga på genom loppet. Och han gjorde jobbet.

– Det är kul, jag kände tidigt att jag skulle ta rekordet. Även om jag kände mig stum efter bara en kilometer, säger Jonathan Grahn till SVT Sport.

Grahn gick i mål som elva i det högklassiga loppet på tiden 7:43.38. En sänkning av det svenska juniorrekordet med nästan 15 sekunder.

Morgan Tollofséns tidigare svenska juniorrekord på 7:57.22 hade stått sig i över 35 år.

Tvåa genom alla tider – men inte nöjd

Grahn går in som tvåa genom alla tider bland juniorer i Europa. Till det 46 år gamla europeiska juniorrekordet fattades det bara 18 hundradelar.

– Jag är inte helt nöjd. Jag kände verkligen att jag hade det europeiska rekordet i mig, säger Grahn till efter loppet.

Grahn gör den snabbaste tiden av en junior i Europa på 46 år. Han tar sig även in som femma genom alla tider bland seniorer i Sverige på 3000 meter.

Även Simon Sundström sprang bra i Zagreb. Med tiden 8:18.09 gick Lidingölöparen upp som fyra genom tiderna i Sverige på 3000m hinder.

ARKIV: Jonathan Grahn tar guld på 3 000 meter vid junior-EM

Jonathan Grahn spurtade hem EM-guldet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Grahn spurtade hem EM-guldet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.