Passerade drömgränsen 19 meter – svenskt rekord av Fanny Roos

Uppdaterad
Publicerad

Fanny Roos har slagit nytt svensk rekord. 19,06 lyder den längsta stöten som Roos fick till i sista omgången under nya friidrottstävlingen Europa mot USA i vitryska Minsk. En drömgräns som svenskan länge har längtat efter att passera.

– Där satt den! Här satt 19-metersstöten, utbrister SVT:s kommentator Jacob Hård.

I somras slog Fanny Roos sitt egna svenska rekord och stötte 18,88. Men det stora målet från den svenska kulstötaren har länge varit den där magiska gränsen på 19 meter.

Ikväll lyckades hon. I sista omgången fick Fanny Roos till en stöt som såg ut att landa strax bortanför 19-meterslinjen. Efter en kort stund av spänd väntan kom beskedet: 19,06 lyder det nya svenska damrekordet i kula.

Resultatet innebär att Roos är åtta i världen i år.

– Hon har byggt upp den här nivån, närmat sig och närmat sig och nu fick hon till en riktig träff. Och i den här delen av säsongen dessutom när man ska vara i form, det är då hon får till det. Fantastiskt! kommenterar SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Roos log stort efteråt att gratulerades med kramar av flera av sina konkurrenter. Svenska rekordet räckte till en andraplats i tävlingen efter USA:s Maggie Ewan som vann på nytt personbästa 19,47

Redan i tävlingens andra omgång visade 24-åringen från Ryssby på god dagsform när hon fick till en stöt som mätte 18,79 – bara nio centimeter från det som tidigare var svenska rekordet.

Europa vann till slut tävlingen över USA, med 724,5 poäng totalt mot 601,50.

Så långt är det till toppen

Världsrekord:

22,63 meter Natalia Lisovskaja, Sovjet.  7/6 1987 Moskva

Europarekord:

22,63 meter Natalia Lisovskaja, Sovjet.  7/6 1987 Moskva

Världsårsbästa:

20,31 meter Lijiao Gong, Kina. 29/8 2019 Zürich

Europaårsbästa:

19,37 Christina Schwantitz, Tyskland. 29/8 2019 Zürich

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.