Svenskt rekord av Julia Henriksson i försöket på 200 meter: ”Ska gå snabbare i semin”

Uppdaterad
Publicerad

Julia Henriksson satte svenskt rekord i försöket på 200 meter i OS. 24-åringen sprang i mål på 22,79 och tog sig till semifinal med att bli trea.

– Det känns helt fantastiskt, jag gick ut med känslan av att ta mig vidare och att vara topp tre. Jag är jätte, jätteglad, säger Henriksson, som sprang i det första heatet, till Max.

Julien Alfred, som vann 100 meter sent i går kväll, vann heatet på 22,41. Henriksson delade tidigare rekordet med Linda Haglund, som noterade 22,82 redan 1979.

OS i Paris 2024

”Haft en bra träningsperiod”

– Jag haft en bra träningsperiod och är i bra form och hade det på känn men det ska också göras, säger Henriksson som inte ville göra ett återkval i morgon.

– Det ska gå snabbare i semifinalen, lovar Henriksson. Semifinalerna avgörs 20.45 under måndagen.

– Hon sprang väldigt fint tekniskt och gjorde en aggressiv kurva där hon fick med sig farten. Det är en avvägning att inte vilja för mycket i semin men jag tror att hon har möjlighet att kapa en tiondel, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Nora Lindahl blev femma i det tredje heatet på 23,33 och får springa ett återkval i morgon. I det heatet skulle dominanten Shericka Jackson, näst snabbast genom tiderna med 21,41, ha sprungit men jamaicanskan kom aldrig till start. Hon har inte återhämtat sig efter en skada.

Återkvalet där man kan nå semifinalen avgörs klockan 12.50 under måndagen.

Montler missade final i längdhoppet

Thobias Montler missade final i längdhopp efter att bara ha fått med sig ett godkänt hopp som mätte 7,82. Efter två underkända hopp gjorde Montler ett säkerhetshopp.

– Just nu är det bara tomt, en fruktansvärd känsla. Det krävs inte ens långa längder. Jag har bara mig själv att skylla, säger

– Med tanke på den säsong han haft blev det för svårt att leverera, han brukar annars prenumerera på att vara med i stora finaler, säger Alhaji Jeng om den skadedrabbade Montler som fått stora delar av säsongen förstörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet