Svenskt rekord när både Bahta och Lahti klarade OS-kvalgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev succé när Meraf Bahta och Sarah Lahti gick under OS-kvalgränsen på 10000 meter på Stockholms Stadion. Bahta spurtade i mål på 31.08,05 och underskred sitt eget svenska rekord med fem sekunder. Lahti var ett par meter bakom på 31.11,12.

– Det var kul men jag är beviken över att jag släppte klungan, det var som om huvudet inte var med, säger Bahta till SVT Sport.

Det benämndes som ”25 Laps To Tokyo” och målet var att underskrida OS-kvaltiden på 31.25. Tätgruppen på ett tiotal löpare utgjordes av starka afrikanska löpare som också lockats till stadion, utan publik, denna kyliga kväll med sex grader på termometern.

Bahta var mest offensiv av svenskorna och hängde med tätklungen till en bit efter halvvägs medan Lahti höll sig längst bak. När Bahta släppte klungan tog Lahti in men på det sista varvet hade Bahta en fin spurt och avslutade i en positiv trend.

– Vilken lättnad. Jag hade inte ens kunnat drömma om det här innan loppet, säger Lahti till SVT Sport. Hon var med i OS i Rio de Janeiro 2016 men har sedan dess mest haft problem med skador.

Kenyanskan Sheila Chepkirui Kiprotich vann det högklassiga loppet på 30.45,81. Det var även nytt banrekord i den anrika stadionborgen. Det förra hade dubbla OS-mästaren, etiopiskan Meseret Defar, på 31.07,34 från 2009.

I händerna på SOK:s beslut

– Jag var lite orolig för att det skulle bli för kallt och svårt att springa fort. Båda två har visat bra form och sprungit väldigt fort. Vi trodde väl att de skulle kunna klara nomineringsgränsen. Jag är jätteglad. Det är fantastiska lopp på olika sätt, säger förbundskapten Karin Torneklint till Aftonbladet. Hon kommer att nominera löparna till OS.

Det är dock SOK, som har sina lokaler på just stadion, som är ansvarigt för uttagningen till OS och man utgår från att deltagarna ska ha en rimlig chans att bli topp 8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.