En ny medicinsk studie kan tvinga friidrottare som Caster Semenya att genomgå behandling för att få tävla. Foto: Bildbyrån

”Vi behöver göra det rättvist för alla kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Kan kvinnor med extremt höga testosteronnivåer tävla tillsammans med andra kvinnor? En ny medicinsk studie kan tvinga friidrottare som Caster Semenya att genomgå behandling för att få tävla.

– Det kan vara fem till tio individer som alltid vinner inom en viss gren, det spelar roll inom toppidrotten, säger forskaren Angelica Lindén Hirschberg.

Den nya studien, som presenteras i British Journal of Sports Medicine, visar att testosteronvärdet har en avgörande påverkan på prestationen. Forskarna har mätt värdet på 1 332 kvinnliga idrottare i 21 grenar i samband med VM i friidrott 2011 och 2013. Resultaten visar att de med höga värden presterade klart bättre än de med lägre.

– Det handlar om rättviseprincipen. Andra idrottskvinnor med normal testosteronnivå kan uppleva att det är orättvist att de ska få tävla med kvinnor som har förhöjda halter testosteronnivå, i manlig nivå, säga forskare Angelica Lindén Hirschberg, som är en av forskarna i den internationella studien.

– Det kan göra att det inte blir lika spännande att se idrott när det är förutbestämt vilka som kommer vinna. I förlängningen kan det påverka kvinnlig idrott, att man helt enkelt tappar intresset för det.

Testosteronnivån avgörande

Extremfallen med kvinnor inom idrotten med egenproducerat testosteron ligger på samma nivå som männen. Normalt producerar män tio gånger så mycket testosteron som kvinnor. Om en toppidrottande kvinna har 2,0 nanomol per liter kan en man ligga på 20,0 nmol/l. Det finns individer inom kvinnliga elitidrotten som har testosteronvärden som en man.

– Frågan är väldigt kontroversiellt. Det är svårt att säga vad som är rätt eller inte, säger Lindén Hirschberg.

IAAF och IOK har efter fallet Semenya tagit fram ett regelverk, som infördes inför OS i London 2012. IAAF har velat jämna ut hennes och andra potentiella konkurrensfördelar och krävt att idrottare med höga värden ska genomgå behandling som sänker testosteronnivår.

Efter att CAS 2105 tog upp fallet Dutee Chand, en indisk sprinter, ogiltigförklarades regelverket. CAS krävde mer vetenskapligt stöd för vilken betydelse testosteron har för kvinnor och deras prestationsförmåga.

Forskning i två delar

Forskningen som nu gjorts i två delar ska bemöta CAS krav om mer vetenskapligt stöd.

– Vi fann att de med de höga testosteronnivåerna presterade bättre än de med lägre nivåer. Skillnaden var ungefär tre till fyra och en halv procent. På elitnivå kan en sådan skillnad ha en helt avgörande betydelse om man kommer hamna på prispallen eller inte.

Kvinnorna i studien är från hela världen. Man har inte kunnat se några etniska skillnader. Däremot vet man att de är en ökad förekomst av väldigt ovanliga tillstånd där kvinnor kan producera testosteron i manlig nivå. Det betyder att kvinnorna kan ha testosteronnivåer tio gånger högre än normalt.

– Sådana ovanliga tillstånd är vanligare från länder där man kanske inte har samma medicinska standard som till exempel som i Sverige. Det rör sig kanske framför allt om utvecklingsländer.

Diskussionen är just nu högaktuell. Det kommer inom kort att fattas ett beslut om ett regelverk utifrån detta underlag ska antas.

– Jag vill inte spekulera i CAS dom, men våra studier stödjer att kroppseget testosteron hos kvinnor spelar en stor roll för prestationsförmågan, säger Angelica Lindén Hirschberg.

– Jag tror att det kommer bli fortsatt diskussion om vi ska ha regelverk eller inte. Detta handlar inte om könsbestämning utan om kvinnor med extremt höga testosteronnivåer kan tävla tillsammans med andra kvinnor. Eller om man behöver reglera det på något sätt.

Manliga könskörtlar

Kvinnor har ungefär tio gånger lägre nivå testosteron jämfört med män. Om en kvinna har två nmol/l så har en man ca tjugo nmol/l.

– Det är en jätteskillnad. Vi har sett skillnad i prestation inom normalområdet för kvinnor. Mellan 0,5 till 2,0 nmol/l.

Extremfallen är de kvinnor som har manliga könskörtlar istället för äggstockar, och därför producerar för höga testosteronnivåer.

– De ser mer ut som manliga könskörtlar än äggstockar. Det är därför de kvinnorna kan producera den nivån. En normal äggstock kan aldrig producera testosteron i den nivån om man inte har en hormonproducerande tumör

Vilka är de högsta värden testosteron ni sett hos kvinnor?

– Det är i manlig nivå. Det kan vara över tjugo i vissa fall.

Fakta

De flesta kvinnor har testosteronnivåer mellan 1,0-2,0. Om man som kvinna har nivån 2,7 så ligger man högt.

Män ligger normalt på testosteronnivåer melllan 20-30, i elitidrottande ålder. Nivåerna sjunker med åldern, och är som starkast runt 20 år. För en 60-årig man kan den ha sjunkit till 10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.