Kristina Timanovskaja. Foto: Bildbyrån.

Timanovskaja ser en framtid i Polen: ”Livet förändrades på en dag”

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja tvingades till flygplatsen, men vägrade kliva på planet hem från Tokyo.

Hon sökte – och fick – sedan humanitär asyl i Polen.

– Nu börjar vi om från start i ett nytt land, säger Timanovskaja enligt AP.

Kristina Timanovskaja kritiserade sina tränare offentligt och blev sedan ”kidnappad” av dem i samband med OS i Tokyo. Hon togs till flygplatsen mot sin vilja och tvingades kliva på ett plan mot hemlandet Belarus.

24-åringen vägrade och fick sedan skydd av polisen i Japan. Därefter sökte, och fick, Timanovskaja humanitärt visum i Polen. Nu ser hennes liv annorlunda ut.

Tokyo 2020

– Livet förändrades på en dag, och nu börjar vi om från start i ett nytt land, säger hon, med sin man Arseni Zdanevitj vid sin sida, enligt AP och fortsätter:

– Vi planerar att stanna i Polen och fortsätta våra karriärer här.

”Definitivt säkra”

Timanovskaja har vänt sig till idrottsministeriet och det polska landslaget med förfrågan om en tränare, grupp och plats för träning och fortsatt satsning på karriären.

– Vi är definitivt säkra nu eftersom vi är skyddade.

Belarusiskan förklarar att den japanska polisen till en början inte riktigt förstod vad som var fel när hon kontaktade dem.

– De trodde att jag var sjuk eller så. Och jag skrev sedan att jag tvingades ut ur landet och att jag inte ville att det skulle ske.

Översatte med mobil

Hon använde telefonen för att översätta och kommunicera med den japanska polisen. Timanovskaja kände sig till slut säker när hon fick sällskap av dem på flygplatsen.

– Den enda platsen som skulle vara osäker för mig är Belarus.

Men nervositeten fanns där och händerna skakade. Hon hoppas dock att hon i framtiden ska kunna återvända till Belarus.

– Jag hoppas att en tid kommer där Belarus får vara fritt och där folk har yttrandefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet