Tiokamparen Fredrik Samuelsson gör tävlingscomeback efter fotfrakturen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Samuelsson om comebacken: ”Har gått 385 dagar sedan olyckan” Foto: SVT

Tiokamparen Fredrik Samuelsson gör tävlingscomeback efter den allvarliga fotfrakturen

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på en VM-biljett ådrog sig Fredrik Samuelsson en fotfraktur under SM ifjol. Nu är han anmäld till spjuttävlingen i lag-SM på lördag.

– Jag kallar det mini-comeback, säger Fredrik Samuelsson med ett leende till SVT Sport.

När Hässelbys spjutkastare Jakob Samuelsson, tillika Fredriks lillebror, blivit tvungen att kasta in handduken på grund av axelproblem, kliver Fredrik in i hans ställe. Det blir därmed den första tävlingen för tiokamparen sedan fotskadan han ådrog sig i längdhopp på SM förra sommaren.

– Det är lite nervöst. Det är lite ovant med de här rutinerna, att man ska tävla faktiskt.

Bakslag i våras

När frakturen var ett faktum hade Samuelsson en förhoppning om att vara tillbaka på tiokampsarenan redan denna sommar, men ett bakslag i mars senarelade planerna.

– Som elitidrottare försöker man pusha gränserna och eftersom det var EM- och OS-år fanns en önskan att vara tillbaka efter tio månader. Men det var lite orealistiskt, säger han.

Den så kallade lisfranc-frakturen han ådrog sig i mellanfoten är ovanlig för elitidrottare, vilket har gjort att ingen riktigt kunnat säga hur lång tid det tar att bli så pass återställd att han kan klara den påfrestning som en tiokamp innebär.

– Ovissheten har varit det värsta, att inte kunna veta hur lång tid det tar. Med en sådan här traumaskada verkar det vara mer normalt att rehabiliteringen tar ett till ett och ett halvt år, fortsätter Samuelsson.

Mångkampscomeback nästa år

Planen är nu att göra sin första mångkamp i februari. Nu nöjer han sig med en spjuttävling, en gren som är påfrestande för kroppen.

– Spjut har funkat i sommar. Dels är det andra benet, vänster, som jag stämmer med, sedan blir frågan hur mycket fart jag vågar lägga på i ansatsen. Jag har kastat 65 meter som längst. Gör jag över 60 så här direkt, då är jag på banan inför nästa sommar.

Se hela reportaget där Samuelsson också beskriver den ovanliga fotfrakturen:

Tiokamparen Fredriks Samuelsson gör tävlingscomback efter den ovanliga fotfrakturen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiokamparen Fredrik Samuelsson om tävlingscomebacken efter den ovanliga frakturen Foto: Viktor Merell SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.