Se märkliga fadäsen på EM – tjuvstart tre gånger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se märkliga fadäsen på EM – tjuvstart tre gånger Foto: TT

Enrico Güntert stoppas för tjuvstart tre gånger

Uppdaterad
Publicerad

Enrico Güntert sprang utan mänskliga motståndare.

Men blev besegrad av en digital.

Första internationella mästerskapsupplevelsen blev parodisk och trist för Enrico Güntert. I försöksheatet på 60 meter vid inomhus-EM i Turkiet diskvalificerades han för tjuvstart, men schweizaren lämnade in en protest som gav honom rätt.

Han fick sedan springa själv i ett eget heat för att försöka kvalificera sig till semifinal. Startskottet gick i Ataköy Arena – men direkt efter stoppades han för tjuvstart.

– Minus två tiondelar – det såg man ju inte med ögat att han stack iväg innan skottet, säger SVT:s kommentator Niklas Nord.

”Måste vara något tekniskt fel”

Funktionärerna granskade Günterts start, och visade sedan honom en varning och grön flagga. 25-åringen försökte fokusera på nytt, väntade på klartecken. Satte händerna i den blåa löparbanan, fötterna i startblocken.

Tredje chansen – men även tredje signalen för tjuvstart.

– Vad är det som händer? Det är någonting som stökar igen. Det är minusreaktion igen. Det kan vara något i hans teknik, att han gungar i startblocken, säger kommentator Niklas Nord.

– Jag ser ju inte att han rycker, oftast när det är klara tjuvstarter så ser man det med blotta ögat. Det måste vara något tekniskt fel, säger expert Alhaji Jeng.

”Aldrig upplevt något liknande”

Ny granskning och denna gång synade Güntert det röda kortet. Och EM var över.

– Det hände något när jag tryckte ner foten i startblocket. Jag tjuvstartade inte, men jag tror att min fot rör sig lite vid ”färdiga”. Det kan vara det som maskinen reagerar på, säger Enrico Güntert till SVT Sport.

Har du upplevt något liknande?

– Nej, aldrig. Jag har aldrig tidigare drabbats av tjuvstart i min karriär. Och nu tre gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.