• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: BILDBYRÅN

Moa Hjelmer var inte ensam – fem friidrottare berättar om sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av #metoo och Moa Hjelmers vittnesskildring om en våldtäkt hon utsattes för i samband med en Finnkamp släppte i dag Friidrottsförbundet sin utredning. Resultatet var nedslående. Ytterligare fem aktiva berättar om sexuella övergrepp.

– När vi ser att det här återkommer måste vi agera, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Det är Linköpings universitet som gjort undersökningen.

– Vi har sett en utveckling i samhället med sexuella och fysiska övergrepp. Våra siffror överensstämmer med de tråkiga siffrorna i samhället i stort. Det är tyvärr den här typen av siffror man får se. Idrotten ska ju vara en skyddad zon men vi är inte där ännu, säger forskaren Toomas Timpka från Linköpings universitet om uppgiften att tolv procent av dem som svarat berättat om sexuella övergrepp. Dock har bara fem personer i undersökningen, eller 2,6 procent, uppgett att dessa ägt rum i friidrottssammanhang. 

Fem utsatta berättar utförligt

Dessa fem har berättat i ett fritextfält i den anonyma undersökningen om sina upplevelser. Två av dessa var med landslaget och tre i klubbverksamhet.

– Vi måste ännu tydligare våga tala om förhållningssätt gentemot varandra. När vi är med landslaget måste den som är överledare för truppen få ett tydligare socialt uppdrag, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Ingen av de rapporterade övergreppen har polisanmälts. Studien omfattar samtliga 404 friidrottare som representerat landslaget från 2011 fram tills i dag. 192 svar kom in, vilket räknas som en hög siffra i det här sammanhanget.

Tolv procent, som vittnat om sexuella övergrepp i stort, av 192 är 23 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.