• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Torneklint: ”Det har tagit extremt lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta stängs av i ett år för dopningsförseelse. Det meddelade Riksidrottsnämnden (RIN) i dag. Den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint förstår inte varför beslutet tagit så lång tid.

– Det har tagit extremt lång tid för beslutet att komma, säger hon till SVT Sport.

Bakgrunden till avstängningen är att Meraf Bahta har brutit mot reglerna kring vistelserapportering tre gånger på tolv månader.

– Det har blivit felregistrerat i systemet, säger Torneklint.

Senaste tillfället som det ska ha förekommit ska ha varit i maj 2018. Och Torneklint hade gärna sett att det beslutet hade kommit tidigare, och förstår inte varför det tog så lång tid.

– Jag förstår inte faktiskt. Hon har oftast haft på sig 14 dagar att svara, och hon har svarat på allting hon har fått i tid, så det är bara dopningskommissionen som kan svara på det.

Påverkar VM förberedelser

Det är VM senare i år, och Torneklint tror att när ett beslut dröjer så påverkar det individen mest i förberedelserna.

– När det tar så lång tid att vänta på ett beslut som är så viktigt för individen. Det påverkar hela hennes satsning, det är väldigt besvärande att behöva vänta så länge på ett beslut.

För Meraf Bahta så lever fortfarande hoppet om VM i Doha med start 28 september. Men det är inte helt lätt för Bahta att ta sig dit, även om avstängningen bara gäller till 1 september.

– Jag skulle tro att det finns en liten chans att hon skulle kunna hinna kvala. Hon har ju inte hunnit kvala än, så det är vad det handlar om, säger Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.