Fanny Roos, Kalle Berglund och Tilde Johansson. Foto: Bildbyrån

Torneklint om SOK:s OS-stöd: ”Berglund och Roos är givna”

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Berglund slog igenom i VM med att gå till final och sluta nia på 1500 meter med det nya svenska rekordet 3.33,70. Ännu flåsig efter loppet efterlyste han stöd av SOK inför OS i Tokyo till sommaren.

– Jag hoppas få lite mer stöd och göra min satsning till hundra procent, sade Berglund efter söndagens lopp.

Till skillnad från VM där friidrottsförbundet nominerar de aktiva är det Sveriges olympiska kommitté, SOK, som tar ut aktiva till OS. En tumregel för att bli uttagen är att man har chans att bli topp åtta. Det mest attraktiva stödet hos SOK är Topp och talang. Det är de olika förbunden som ansöker om att få sina aktiva till det stödet.

”Vi har en talangselektion för nya talanger den 2-4 december. Svenska friidrottsförbundet nominerar de som de tycker ska få komma på selektionen till oss på SOK. Jag antar att SFIF nominerar Kalle till den selektionen”, skriver en av SOK:s sportchefer Thomas Engdahl, som varit förbundskapten för friidrottslandslaget, till SVT Sport i ett sms.

Friidrotts-VM

Lista att gå vidare med till SOK

Karin Torneklint, förbundskapten i friidrott, i natt hemkommen från VM i Doha sitter med en lista att gå vidare med till SOK och släpper två namn redan nu:

– Kalle är given och det var han redan innan VM. Vi har nominerat honom tidigare år också och fortsätter att nominera honom. Han är nu definitivt en klass bättre, säger Torneklint.

Även kulstötaren Fanny Roos har gjort en stark säsong och är åtta på årets världsbästalista med 19,06. Hon nådde inte final i Doha efter att ha gjort en av säsongens sämsta tävlingar i kvalet med 18,01.

– Fanny Roos är också given, också en som vi nominerat tidigare men inte kommit med, säger Torneklint och berättar att även andra namn är aktuella men att man tar dem i dialog med SOK.

– Så att inte vi nominerar en massa folk som inte har en chans att få något stöd.

”Det har varit en del kompromisser”

Att komma med i stödprogrammet skulle betyda mycket för Berglund.

– Jag är inte med i topp och talang hos SOK och hoppas komma med där och få lite mer stöd och åka med på fler träningsläger och göra min satsning hundraprocentig. Det har varit en del kompromisser den här säsongen men det är så det är. Jag kommer att börja min träning mot OS om tre veckor, sade Berglund till SVT Sport strax efter VM-finalen, den första globala mästerskapsfinalen på 1500 meter (OS eller VM) en svensk herre deltagit i sedan 1960 då Dan Waern var fyra i OS i Rom. 

Tilde Johansson finns med SOK:s stödprogram

Längdhopparen Tilde Johansson, 18, var med 6,48 i kvalet fem centimeter från att nå final och finns med i ett av SOK-programmen som riktas mot de yngre idrottarna.

– Där får jag föra ett resonemang med SOK om vilka av de aktiva som de vill flytta upp, säger Torneklint om hur det stödet ska se ut.

Torneklint förklarar fördelarna med att ingå i SOK:s stödgrupp:

– Det innebär pengar för den satsning som man gör, vilket kan gå till läger, coachersättning, rehabbehandlingar beroende på vad man behöver. Sedan kan man även söka stipendium som kan täcka hyra och mat. Dessutom finns det resurser i form av dietister. Det är väldigt attraktivt för de aktiva att få det stödet. Vi som förbund har inte alls de resurserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet