Vi väntar lite med funderingen kring Duplantis.
Längdstjärnan Charlotte Kalla avslöjade nyligen en träningsvecka i maj då hon tränade 22,5 timmar, det mesta i krävande uthållighetsövningar. 400 m-häcklöparen Karsten Warholm har inte samma upplägg och troligen är viloperioderna längre mellan repetitionerna men tidperioden som bokförs som träning är minst sagt imponerande: 37,5 timmar per vecka. Alla övningar exakt designade för att springa snabbt på 400 meter häck.
När norska VG besökte ett träningspass i Oslo stod Warholm i gymmet och gjorde tåhävningar på 250 kilo med en specialbyggd skivstång i händerna.
Till nästa säsong där OS i Tokyo är höjdpunkten har Warholm höjt normaldosen en vecka från 35 till 37,5 timmars träning. Tränaren sedan många år, Leif Olav Alnes, menar dock att det är ännu mer.
– De flesta tränar två hårda veckor följt av en lätt. Vi har kört hårt i över en månad men nu blir det en lätt vecka, säger perfektionisten Warholm.
Nio hundradelar från världsrekord i Stockholm
Han noterade 46,87 på Stockholms Stadion i augusti och gick därmed in som tvåa genom tiderna. Bara OS-mästaren från Barcelona 1992, Kevin Young, är före med 46,78. Warholm har för övrigt gjort sex av de 13 snabbaste loppen på distansen genom tiderna.
– När jag kunde springa på de tiderna i år med de speciella förutsättningar som gällde tror jag att det blir en extra boost med konkurrenter och publik, säger Warholm som var helt överlägsen i alla tävlingar förra säsongen. Han saknar framför allt utmaningen från Abderrahman Samba och Rai Benjamin.
Den oerhörda träningsmängden till trots är han inte orolig för att det kan bli för mycket. Han känner i stället att kroppen vänjer sig mer och mer och att allt han tillför ger effekt.
Säsongsdebut på tränarens födelsedag
– Om kroppen inte tål träningen är den inte värd någonting, funderar Warholm, som också tror sig vet varför han inte valdes till Årets friidrottare i världen, en utmärkelse som gick till Armand Duplantis.
– Det var ju två aktiva bland kandidaterna (Duplantis och Joshua Cheptegei) som satte världsrekord i år. Så jag var ganska säker på att inte få den utmärkelsen. Om jag hade satt världsrekord hade jag kunna konkurrera men det är ingen ”no brainer”, säger Warholm som planerar att göra innedebut i sin egen tävling hemma i Ulsteinvik 29 januari, då för övrigt den extremt viktige tränaren Leif Olav Alnes fyller 64 år.