Nia Ali med sonen Kenzo vid prisutdelningen efter finalen på 100 meter häck. Tvåan Keni Harrison till vänster och trean Masai Russell till höger. Foto: TT

Trebarnsmodern Nia Ali stormade till VM på 100 meter häck

Trebarnsmodern Nia Ali vann 100 m häck vid amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon, och kan kvittera ut en VM-biljett.

– All stress och ångest ramlar bara ramlar av mina axlar, säger Ali som tackar familjen för framgången.

34-åringen tog OS-slver 2016 och VM-guld i Doha 2019 och kom tillbaka 2022 efter att ha fött sitt tredje barn (fadern är den kanadensiske stjärnsprintern Andre De Grasse). Det blev tragik vid VM på hemmaplan i just Eugene efter att hon fallit efter den åttonde häcken när hon ledde finalen.

Nattens titel i amerikanska mästerskapet var hennes första, detta i en karriär som nu går in på 18:e året.

– Det betyder mycket och jag hade aldrig vunnit en USA-titel förut, säger Ali.

”Vill ha roligt oavsett resultat”

Hon säger att mixen av familjeliv och friidrott har gjort att hon nått framgångarna.

– All stress och ångest ramlar bara ramlar av mina axlar. Jag försöker att påminna mig om att bara gå ut där och ha roligt och göra det bästa av det, oavsett vilket resultat jag får. Det tar bort pressen hos mig. När jag är hemma tänker jag inte ens på friidrott, säger Nia Ali till Flo Track.

Ali vann loppet på 12,37. Keni Harrison var tvåa på 12,42 och Masai Russell trea på 12,46.

Alis personrekord på 12,34 är från VM-finalen i Doha 2019.

Andre De Grasses personrekord på 200 meter är 19,62 från OS-finalen som han vann 2021.

I år har det gått tyngre och på fem lopp har De Grasse bara sprungit på 20,28 som bäst.