Johan Storåkers är valberedningens förslag som ordförande för Svenska Friidrottsförbundet. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Trots konflikten: Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers får nytt förtroende av valberedningen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Friidrottsförbundets Johan Storåkers har fått hård kritik efter att han försökt hemlighålla egna löneutbetalningar på över 600 000 kronor.

Hans hemmadistrikt har inte längre förtroende för honom.

Trots det har Svenska Friidrottsförbundets valberedningen föreslagit honom för omval.

– Han har ett brett stöd i rörelsen, säger valberedningens ordförande Helene Bourdin.

SVT Sport kunde i förra veckan avslöja att Gotlands och Stockholms Friidrottsförbund valt att inte nominera Johan Storåkers till en ny period som ordförande för Svenska Friidrottsförbundet.

Anledningen är att de under förra året upptäckte att Storåkers under sin nioåriga period som ordförande för Stockholms Friidrottsförbund fick över 600 000 kronor i ersättning – utan den övriga styrelsens vetskap, och trots att ordförande-uppdraget i grunden är ideellt.

Föreslås av valberedningen

Dessutom hade han markerat underlaget till utbetalningarna som ”konfidentiellt”.

Men när Svenska Friidrottsförbundets valberedning i dag presenterade sina förslag inför årsmötet senare denna månad visade det sig att Storåkers, trots den senaste veckans avslöjanden, föreslås till ännu en mandatperiod som ordförande för förbundet.

– Han har ett brett stöd i rörelsen, och han blev nominerad av många olika distrikt och föreningar, förklarar valberedningens ordförande Helene Bourdin.

Få kände till det

Sista tidpunkten för distrikt och föreningar att nominera personer till styrelseposter var för över en månad sedan, och alltså innan SVT Sport kunde avslöja utbetalningarna från Storåkers tid som ordförande för Stockholms Friidrottsförbund.

Svenska Friidrottsförbundets valberedning hade dock nåtts av informationen tidigare, men enligt SVT Sports uppgifter var det ytterst få andra som kände till ärendet.

– Vi har blivit informerade om situationen, och de hade ju gjort en internutredning som visade att det inte fanns skäl att gå vidare. Det är en fråga för distriktsförbundet och inte svenska, säger Helene Bourdin.

Det har inte varit några diskussioner den senaste veckan? För så som jag har förstått det har historien rört upp en del känslor i friidrottssverige...

– Det är inget som har kommit till oss. Det är ingen som har tagit tillbaka någon nominering. Det är klart att vi pratar ju med varandra, men det är inget till förslag som har tillkommit.

Fanns det någon annan kandidat som ni i valberedningen övervägde?

– Jag har inga kommentarer till hur våra diskussioner har gått. Det håller vi internt.

Inget annat förslag finns till posten som ordförande för Svenska Friidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.