Foto: TT Nyhetsbyrån/Viaplay

Daniel Ståhl vann – med mormor på läktaren

Uppdaterad
Publicerad

Med stora delar av världseliten på plats visade Daniel Ståhl stor säkerhet och vann på 68,11 i nästan vindstilla i Paavo Nurmi Games i Åbo.

Han var dryga metern före rivalerna Andrius Gudzius och Lukas Weisshaidinger. Allra gladast såg mormodern Leila ut att vara.

Ståhl nådde sitt längsta kast i den fjärde omgången och gav tummen upp när han lämnade ringen. Just Gudzius har gäckat Ståhl ett par gånger, vid EM 2018 och VM 2019 där Ståhl fått nöja sig med silvret.

När Ståhl kastade sitt sista kast hejade mamma Taina, pappa Janne och mormor Leila på från läktaren. De tog i från tårna och kastet blev underkänt. Ståhl är finskspråkig och tog en kaffe i morse med mormodern som bor i Åbo, vilket är Ståhls andra hemstad.

Diskusen i Åbo höll högsta klass. Endast Christian Ceh saknades av årets fem bästa kastare i världen.

Tungt för Lindh

Lovisa Lindh hade bästa årsbästat på 800 meter med 1.59,87 och var bra positionerad vid varvningen där hon ledde klungan, som var tio meter efter haren, på dryga 59 sekunder. Sedan trampade hon luft på bortre långsidan och sprang i mål som sexa på 2.03,70, en bra bit efter segrande kenyanskan Mary Moraa som vann på stadionrekordet 1.59,95, vilket även var personligt rekord.

OS-kvalgränsen är satt till 1.59,50.

Tilde Johansson fick nöja sig med 6,29 i längdhopp i lätt motvind och slutade femma. Ungerskan Anasztazia Nguyen vann på 6,51.

I morgon fortsätter tävlingarna med bland annat Thobias Montler i längdhopp.

I Prag blev Johan Rogestedt åtta på 1500 meter på 3.37,57, en sekund från det fem år gamla personliga rekordet och övertog Kalle Berglunds Sverigebästatid. På söndag möts de i Sollentuna.

Resultat diskus:

1) Daniel Ståhl, Sverige, 68,11

2) Andrius Gudzius, Litauen, 66,88

3) Lukas Weisshaidinger, Österrike, 66,77

4) Simon Pettersson, Sverige, 63,91

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.