Rebecca Cheptegei

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OS-löparen Rebecca Cheptegei har avlidit, 33 år gammal. Foto: Bildbyrån

Ugandiska OS-löparen Rebecca Cheptegei är död

Uppdaterad
Publicerad

OS-löparen Rebecca Cheptegei är död. Cheptegi, som slutade på 44:e plats i maratonloppet i Paris i somras, blev 33 år gammal.

I förrgår kom nyheten att den ugandiska OS-löparen Rebecca Cheptegei vårdades på sjukhus med svåra brännskador efter att hennes pojkvän misstänkts ha tänt eld på henne.

Nu rapporterar flera medier, däribland Reuters och AFP, och ordföranden för Ugandas olympiska kommitté Donald Rukare att löparen dött till följd av skadorna.

”Djupt bedrövade”

”Vi är djupt bedrövade över att behöva meddela att vår idrottare Rebecca Cheptegei avled tidigt i morse efter att tragiskt ha fallit offer för våld i hemmet. Som förbund fördömer vi sådana handlingar och kräver rättvisa. Må hennes själ vila i frid”, skriver Ugandas friidrottsförbund i ett uttalande på X.

Enligt AP ska Cheptegei pappa, Joseph Cheptegei sagt till journalister på plats utanför sjukhuset att han har förlorat en dotter som var ”väldigt stöttande” och hoppas han ska få rättvisa.

Pojkvännen på sjukhus

Pojkvännen uppges vårdas med svåra brännskador på samma sjukhus som Cheptegei avled. Enligt en presstalesperson för sjukhuset har pojkvännen brännskador över 30 procent på sin kropp, men hans tillstånd uppges vara ”förbättrat och stabilt”.

En brottsutredning har inletts.

Cheptegei slutade på 44:e plats i maratonloppet i Paris med tiden 2.32.14.

Händelsen ska enligt uppgifter ha inträffat i deras hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.