Olha Ljakhova, till höger, firar sin bronsmedalj vid EM 2018. Foto: Bildbyrån

Ukrainska friidrottaren: ”Tänkte bara på att leva”

Uppdaterad
Publicerad

Olha Ljakhova miste sin mormor i kriget i Ukraina.

Inför Diamond League-galan i Oslo berättar den ukrainska friidrottaren om den ryska invasionen och hur sporten helt plötsligt blev helt oviktig.

– Vi tänkte bara på att leva, säger Lajakov till NRK.

Den ukrainska 800 meterslöparen Olha Ljakhova, som tog EM-brons 2019 (inomhus) och 2018 (utomhus), är på plats i Oslo inför torsdagens Diamond League-tävling Bislett Games i den norska huvudstaden.

När kriget bröt ut befann hon sig tillsammans med sin man, ettåriga dotter, mor och bror i Sumy-regionen.

– Jag vaknade den 24 februari och läste att nästan hela Ukraina var under bombangrepp från Ryssland. Vi packade alla våra saker och försökte fly snabbt från Sumy eftersom det är så nära den ryska gränsen, säger Ljakhova i en lång intervju med NRK.

”Försökte flytta henne”

Hon berättar att idrotten länge var oviktig.

– Det var dagliga luftlarm i min stad. Vi gömde oss i skyddsrum varje dag. Vi tänkte inte på konkurrens, vi tänkte bara på att leva.

Ljakhova och hennes familj undkom de ryska attackerna och lyckades efter fyra veckor fly till Polen. Hennes mormor, som bodde i Rubizjne, var en av dem som förlorade sitt liv till följd av bombattentaten.

– Vi försökte många gånger att flytta henne till oss, men det ville hon inte. Före kriget blev hon så sjuk att hon inte längre kunde gå, så en granne hjälpte henne. Under krigets första tio dagar hörde vi ingenting från henne, men sedan ringde grannen och berättade att hon hade gått bort.

Höga mål

Efter tre veckor i Polen fick 30-åringen hjälp av en sponsor att ta sig till Portugal för att köra igång med träningen. Nu har hon sin bas i Bern, Schweiz.

Trots allt som händer har Ljakhova, som har ett personbästa på 1.58,64 och årsbästa på 2.01,58, höga mål med säsongen.

– Jag älskar friidrott och det är första säsongen efter förlossningen, så det är klart att jag har höga mål för säsongen. Det är VM och mitt huvudmål är att ta EM-guld. Jag vill jobba hårt och göra mitt bästa i den här tävlingen (Bislett) och i framtiden, säger hon.

KLIPP: Armand Duplantis vann Diamond League-tävlingen i Eugene på 5,91 (28 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.