Joasia Zakrzewski ångrar sig efter bilresan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joasia Zakrzewski ångrar sig efter bilresan. Foto: Telegraph/Youtube.

Ultralöparen upptäckt med att ha åkt bil: ”Jag är en idiot”

Uppdaterad
Publicerad

Joasia Zakrzewski tog bilen under löpartävlingen men upptäcktes och hennes insats har nu blivit viral.

– Jag är en idiot och vill be om ursäkt, säger hon.

Ultralöparen Joasia Zakrzewski sprang in på tredje plats i loppet mellan Manchester och Liverpool 7 april över 80 kilometer. Hon tog emot en träpokal och medalj men upptäcktes efteråt när GPS:en visade hon avverkat 1600 meter på 1.40.

Det är två minuter under herrarnas världsrekord på sträckan. Totalt åkte hon fyra kilometer i bilen innan hon släpptes av och sprang i mål mot ära och berömmelse – trodde hon. Nu är hennes namn skandaliserat efter diskningen och spritt över sajter och sociala medier världen över.

Den 47-åriga skotskan som numera bor i Sydney hade flugit från ”Down under” och var jetlaggad och kände av smärtor och sjukdom. Dessutom hävdar Zakrzewski, som är en av Storbritanniens ledande ultralöpare, att hon sprang vilse när skjutshjälpen från en vän dök upp.

Erbjöd sig att bryta men uppmanades fortsätta

När hon kom till nästa vätskestation förklarade Zakrzewski för personalen hon åkt bil och vill bryta loppet.

– De sade då att jag skulle hata mig själv om jag bröt loppet, säger Zakrzewski enligt The Telegraph.

Zakrzewski såg sedan till att fullfölja loppet i ett motionstempo och var noga med att inte passera någon löpare. Sedan tog hon emot priserna för tredjeplatsen.

– Jag begick ett stort misstag som tog emot priserna och borde ha lämnat tillbaka dem. Jag kände mig jetlaggad och sjuk och borde inte ha ställt upp på fotograferingen men jag tänkte inte klart, säger Zakrzewski, vars ärende nu kommer att utredas av flera idrottsliga organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.