Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Yannick Tregaro om upproret inom längdhoppsvärlden. Foto: Bildbyrån

Uppror i längdhoppsvärlden: ”Känns som vi är helt eniga”

Uppdaterad
Publicerad

Övertramp när foten rullar över linjen på plankan och hoppare som halkar och skadar sig. Just nu pågår ett uppror i längdhoppsvärlden.

– Det känns som vi är helt eniga, säger svenske längdhoppstränaren Yannick Tregaro.

Kritiken är inte helt ny, men har blossat upp igen under VM i Budapest.  

En protestlista initierad av Instagram-kontot Jumpers World har i skrivande stund, söndag morgon, samlat över 2 500 namnunderskrifter. Kravet är att ändra övertrampsregeln i längdhoppet.

Bakgrunden är att bedömningen av plankträffar, som tidigare var en funktionärs uppgift, sedan två år tillbaka har ersatts med video- och lasergranskning. 

”Måste räkna bort en centimeter”

Den nya tekniken mäter plankträffen från där ”foten upphör kontakt med plankan”. I praktiken innebär det att ett hopp där foten först i platt läge är på rätt sida plankan ändå kan bedömas som övertramp, eftersom tårna ”rullar över” linjen vid upphoppet.  

– Det gör att hopparen i regel måste räkna bort en centimeter på den tillåtna delen av plankan, eftersom tårna alltid rullar över i någon utsträckning, beroende på hoppteknik och skor, säger Yannick Tregaro, som är en av kritikerna.

Skaderisk med halare planka

Tycker du att ni får något gehör från World Athletics?

– Jag skrev om det här till World Athletics redan efter inomhus-VM i Belgrad 2022. Men nej, inget gehör. Men vi är redan över tusen som har skrivit på det här uppropet och då hoppas jag att det blir lite mer tyngd i det.

Den nya tekniken har också lett till att plankan har blivit halare – och potentiellt farlig – vid övertramp. Något det har funnits exempel på både under VM och tidigare. 

Anledningen är att övertrampsdelen som tidigare var upphöjd någon centimeter och markerad med plastellina, ett slags strävt lerliknande material där foten lämnade ett avtryck vid övertramp, har tagits bort.

– Det är farligt och kan sluta illa. Titta bara vad som hände Fredrik Samuelsson på SM. Jag tycker en lösning skulle vara att göra övertrampsdelen lite högre igen, säger Yannick Tregaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.