Vanessa Kamga inför diskuskvalet: ”Har höjt mitt snitt rejält”

Uppdaterad
Publicerad

Vanessa Kamga vann SM-guld i diskus och slog personligt rekord i SM i Norrköping för en vecka sedan. Under måndagen går hon in EM-kvalet.

– Jag har höjt mitt snitt rejält och höjer man snittet, då får man också de långa kasten, säger Kamga till SVT Sport.

SM-tävlingen i Norrköping gav Kamga både ett nytt personligt rekord – 60,33 – men också en rejäl dos självförtroende.

– Jag kastade grymt hela tävlingen så det känns grymt kul att vara på en så hög nivå.

EM i München blir 23-åringens första internationella mästerskap sedan pandemin. Kamga har tidigare deltagit i EM i Berlin 2018 och VM i Doha 2019. Den erfarenheten ger nu en trygghet när hon ska försöka ta sig till final.

– Det är svårt att säga vad som krävs på metern, det gäller att vara bland de 12 tjejerna som verkligen öser på. Det ska bli hur kul som helst. Jag är så nöjd med hur jag har lagt upp året, hur jag har tränat och tävlat. Jag ska bara gå ut och ha hur kul som helst.

Vad är du mest nöjd med från året?

– Att jag har varit på en så hög nivå hela säsongen. Jag har tre tävlingar över 59,5 meter och jag kom in i säsongen med ett pers på 60,01 så att bara vara några centimeter ifrån på de senaste tävlingarna betyder att jag höjt mitt snitt rejält. Höjer man snittet, då får man också de långa kasten.

Roos: ”Vet att jag kan göra det”

Under måndagen avgörs också kvalet i kula.

– Det ska bli väldigt roligt. Det var längesedan det var ett EM utomhus, säger Fanny Roos, som är en av tre svenskor (Axelina Johansson och Sara Lennman deltar också) i kulkvalet.

Roos fick, efter ett misslyckat VM, till en kanonstöt vid Diamond League-tävlingen i polska Chorzów förra veckan när hon stötte svenskt rekord – 19,42.

– Det kändes väldigt bra, det är skönt att fått med sig det inför detta. Nu vet jag att jag kan göra det, och ska försöka göra det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.