Vésteinn Hafsteinsson var Daniel Ståhls tränare från 2011 till 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vésteinn Hafsteinsson var Daniel Ståhls tränare från 2011 till 2023. Foto: BILDBYRÅN/TT

Vésteinn Hafsteinsson – från systerns begravning till glädjen över Ståhls VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

När Daniel Ståhl kastade sitt första kast i VM-finalen hade hans tidigare tränare Vésteinn Hafsteinsson precis kommit tillbaka från systerns begravning. Det blev en dag med både sorg och euforisk glädje.

– Han kunde inte gjort något bättre för mig och min familj här. Det var helt fantastiskt, säger en rörd Hafsteinsson till SVT Sport.

Vésteinn Hafsteinsson var Daniel Ståhls tränare i elva och ett halvt år innan han klev åt sidan i början av året eftersom han hade fått ett nytt jobb hemma på Island. Diskusdramat i Budapest blev speciellt på flera sätt för den tidigare tränaren som precis varit på sin systers begravning, som gick bort i cancer så sent som förra veckan.

Enligt Hafsteinsson var systern också ett stort fan av både Daniel Ståhl och Simon Pettersson. Men mitt i sorgen kunde han trots allt njuta.

– Jag pratade med Daniel i morse i en halvtimme och vi skrattade mycket och jag unnar honom så mycket att han kan kasta längre än han någonsin gjort i historien på ett mästerskap. Ingen är gladare än jag, kanske han, men jag är extremt glad för honom och tränare Staffan Jönssons skull, säger han med ett leende.

Se klippet i spelaren ovan och hör Vésteinn Hafsteinsson berätta mer om hur han upplevde VM-guldet med familjen hemma i tv-soffan – och hur de sedan firade.

Se höjdpunkter från friidrotts-VM på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.