• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisens kriminalkommissarie Fredrik Gårdare säger att futsal-härvan kommer att ta tid. Foto: Bildbyrån

Polisen om futsal-härvan: ”Kommer att ta hela våren”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring matchfixningshärvan där två svenska landslagsspelare i futsal satt anhållna kommer att bli en långdragen historia. Enligt Polisens kriminalkommisarie, Fredrik Gårdare, kan utredningen pågå under en lång tid.

– Det här kommer att ta hela våren och kanske framåt sommaren, säger Gårdare till SVT Sport.

När nyheten briserade i januari blev det snabbt klart att två av de misstänkta personerna var futsalspelare i det svenska landslaget. Båda spelarna anhölls men är släppta.

– De som har suttit frihetsberövade gör inte det längre. Det är ett flertalet personer som är misstänkta men det är ingen som är inlåst just nu, säger polisens krimalkommisarie Fredrik Gårdare.

Matchfixning

Sedan dess har arbetet fortgått med utredningen och trots att polisens kriminalkommissarie inte kan gå in på några detaljer i ärendet så tror han det kommer att bli en lång process.

– Det här kommer att ta hela våren och kanske framåt sommaren, säger Gårdare och berättar om läget:

– Vi har jobbat med detta med högsta prioritet. Tillslag har gjorts och förövare har funnits och nu går vi vidare med att hålla förhör och gå igenom all den informationsmängd som vi har just nu.

Hur många personer det rör sig om totalt är Gårdare också förtegen om. Men enligt uppgifter till DN handlar om det över ett 20-tal personer och matcherna som misstänkts ska ha varit fotbollsmatcher precis under elitnivå.

Enligt kriminalkommisarien är förundersökningen dessutom unik för svensk polis.

– Det är den största utredningen som vi polisen haft kring detta. Polisen har inte prioriterat matchfixning tidigare och har därmed inte direkt haft någon verksamhet i stort sett alls, konstaterar Gårdare och fortsätter:

– Sedan tre år tillbaka har idrottens problem prioriterats upp och då bland annat genom en särskild grupp som jobbar med det här på heltid hos polisen.

Men trots att utredningen ser ut att bli både stor och långtgående är den bara ett startskott på polisens arbete spår Gårdare.

– Spelbolagen har en rapporteringsskyldighet vilket de inte hade tidigare. De seriösa spelbolagen kommer därmed in med tips och upptäcker själva misstänkta transaktioner och penningtvätt.

– Vi kommer fortsätta med flera utredningar och vi kommer fortsätta i flera år framöver. Det gör att det blir det en spin-off effekt med nya spellagen, våra resurser och idrottens egen insats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet