Australien har nyligen infört inreseförbud för resenärer från hela världen och uppmanar människor att inte resa utomlands på grund av coronavirusets spridning. För Perseus Karlström, som just nu befinner sig i Melbourne för en träningsperiod, innebär de hårdare restriktionerna en oro för att bli fast i landet om allt fler flyg ställs in.
– Jag ska ringa svenska ambassaden och se vad de rekommenderar. För jag vill inte hamna i en situation där jag inte kan ta mig härifrån på jag vet inte hur länge, men premiärministern pratade om att restriktionerna ska gälla ett halvår, säger Karlström till TT.
ARKIV: Här tar Perseus Karlström en historisk medalj (5 oktober 2019)
Påverkas ekonomiskt
Men samtidigt, konstaterar han, är det kanske inte bättre hemma i Sverige.
– Vill jag flyga till något som är sämre än där jag är? Det är också en fråga.
De flesta gångtävlingarna före OS har redan ställts in. Perseus Karlström skulle ha åkt till Portugal den sista mars, men det blir inte av. Därefter skulle han ha rest till Mexiko för att fortsätta OS-uppladdningen där.
Coronavirusets utbrott med inställda tävlingar gör också att han påverkas ekonomiskt.
– Det är en större kostnad att vara i Australien än att vara i Mexiko. Men jag har bra uppbackning för att satsa mot OS, så jag klarar mig ekonomiskt. Men att alla världscuptävlingar ställts in gör att jag inte får någon direkt inkomst.
Han vet såklart inte när närmsta tävling sker, men gissar själv på tidigast i juni.
– Men var, det vet jag inte. De första som sätter igång tävlingar verkar vara Kina, men åker jag dit så blir jag glatt hänvisad till något av deras karantänhotell i två veckor, så det känns inte så roligt att åka dit, säger Karlström.
Kan träna som vanligt
OS ser han som orealistiskt att det ska invigas som planerat den 24 juli.
– Men jag kommer fortfarande att fortsätta träna oavsett om OS blir av eller inte. Det kommer tävlingar så småningom så det gäller bara att vara så bra förberedd som man kan vara när tävlingarna kan sättas igång igen. Men sedan vet vi inte om det blir om två månader eller om två år…
Och träna kan han åtminstone göra. Den biten i vardagen har knappt störts alls. Det stora dilemmat är alltså vart den ska genomföras den närmaste tiden. Återvänder han till Sverige vet han i alla fall vad han ska göra den första tiden:
– Då kommer jag, även om inte de riktlinjerna finns, sätta mig i självisolering för att skydda framför allt min familj men även andra, om jag skulle plocka upp viruset på vägen till Sverige. Så det tänker jag också på – att jag måste fixa ett ställe där jag kan vara isolerad, säger han.
KLIPP: Trots coronavirus – idrotten igång i Vitryssland (20 mars 2020)