– Europa har väldigt bra chanser. Både vad gäller humör på spelarna och hur spelet sett ut på inspelningsvarven. Och vädermässigt är det väldigt europeiskt med blåst och kallt väder just nu, säger svenske vicekaptenen Henrik Stenson.
USA kommer till årets upplaga av Ryder Cup med ett starkare lag än någonsin. Tittar man på världsrankingen är den genomsnittliga rankingen 8.9 hos det amerikanska laget medan det är dryga 30 för det europeiska laget. Lägg där till 45 000 åskådare som i covidtider lär bestå av nästan enbart amerikaner.
Upplagt för storstryk för Europa låter det som.
Men så enkelt är det inte när det handlar om Ryder Cup.
Lagandan är Europas styrka
Europa har vunnit 9 av de senaste 12 matcherna. och de flesta gångerna har man gjort det trots att man på förhand varit det svagare laget på papper. Ryder Cup är något annat. En lagtävling i matchspelsformat. Något som alltid gynnat Europa, ofta med en stark laganda, som har lyckats samla ihop sig och vinna.
– Vår lagsammanhållning har varit en viktig faktor för Europas framgångar under åren och kommer vara så även den här gången, säger Stenson.
Även inför matchen 2018 i Paris var USA favoriter men Europa vann till slut ganska komfortabelt med 17,5 p mot 10,5 p.
– Vi ska gå ut där och tysta publiken med bra spel och låta klubborna göra det största snacket, säger Stenson om det publiktryck man kommer att ha emot sig under helgen.
Räkna med att Europa kommer att bjuda upp till fajt även denna gång. Och på papperet har de en stor fördel vad gäller en annan merit än ranking och det är erfarenhet. Av de spelare som varit med i 5 eller fler Ryder Cup på Whistling Straits så spelar alla för Europa. Och om man tittar på antal Ryder Cup-matcher spelade så har Europa ett övertag med 38 mot tolv för USA.
Poulter personifierar Europas Ryder Cup-anda
En av de som peronifierar Europas erfarenhet och Ryder Cup-anda är engelsmannen Ian Poulter. 45-åringen från Hitchin i England, är visserligen en bra golfspelare men har aldrig vunnit en major men i Ryder Cup är han närmast oslagbar. Han har aldrig förlorat en singelmatch på söndagarna. Han förvandlas när det blir kamp mot amerikanerna matchspel.
Poulter spelar ut motståndaren med sin energi. Hans knutna nävar vid sänkta puttar är essensen av vad Ryder Cup handlar om – passion, rivalitet och glädje
Attityden är något som gjort honom otroligt populär i Europa men kanske lite av ett irritationsobjekt hos amerikanska publiken och spelarna.
– Jag är medveten om att jag säkert har retat upp en hel del. Min statistik på Ryder Cup har varit riktigt bra och inte lika bra för de jag spelat mot, så jag är säker på att det varit ganska frustrerande att vara min motståndare.
– Men det känns skönt. Jag njuter av att sätta puttar och vinna matcher. Det har varit en fantastisk resa så jag kommer aldrig att be om ursäkt för det. Det är så matchsspel ska spelas, säger Poulter dagarna före årets match.
Imorgon inleds Ryder Cup med fyra foursomematcher och fyra bästbollsmatcher då åtta poäng delas ut. Samma gäller för lördagen. Och på söndag ska man spela 12 singelmatcher om 12 poäng. För Europas del räcker det med att bärga 14 poäng för att behålla bucklan. USA måste ta minst 14,5 poäng för att vinna.
Lagen i Ryder Cup:
EUROPA
Paul Casey
Matt Fitzpatrick
Tommy Fleetwood
Sergio Garcia
Tyrell Hatton
Viktor Hovland
Shane Lowry
Rory McIlroy
Ian Poulter
Jon Rahm
Bernd Wiesberger
Lee Westwood
Kapten: Padraig Harrington
Vicekaptener: Robert Karlsson, Henrik Stenson, Luke Donald, Martin Kaymer, Graeme McDowell
USA
Daniel Berger
Patrick Cantlay
Bryson DeChambeau
Harris English
Tony Finau
Dustin Johnson
Brooks Koepka
Collin Morikawa
Xander Schauffele
Scottie Scheffler
Jordan Spieth
Justin Thomas
Kapten:Steve Stricker
Vicekaptener: Fred Couples, Jim Furyk, Zach Johnson, Davis Love III, Phil Mickelson