• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Henrik Stenson är ett av alla golfproffs i Sverige. Foto: Bildbyrån.

Studie: Oddsen för att bli golfproffs lägst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kommer du från Sverige?

Då har du bäst odds för att bli golfproffs – av alla länder i världen, enligt en studie.

Det är Global Odds Index som via företaget Magmatic Research gjort en datastudie som undersöker sannolikheten för att bli en professionell idrottare inom en rad globala och populära sporter. Studien är uppdelad på födelseland samt vilka länder som har den högsta andelen toppidrottare i varje sport.

Inom golf toppar Sverige oddslistan före Island och Danmark.

Förutom ländernas storlek spelar det nordiska klimatet en avgörande roll i att oddsen att bli proffs i just de länderna är låga, enligt undersökningen.

”Drar nytta av det”

– Trots långa kalla vintrar, tjänar delar av Sverige, Finland och Island på att ha 24-timmars dagsljus på sommaren, vilket möjliggör maximal träningstid under dessa månader, säger Cristian Heidarson, dataanalytiker på Magmatic Research.

Oddsen ser ut som följer: 1) Sverige (8,170), 2) Island (8,762), 3) Danmark (11,725), 4) Australien (14,225), 5) Finland (17,681).

När det kommer till störst andel golfproffs globalt är USA överlägset, drygt 23 procent av spelarna kommer från USA. Storbritannien är tvåa på listan med runt tio procent, före Japan på cirka åtta.

Studien är enbart baserad på manliga idrottare.

Bland de svenska golfproffsen finns stjärnor som Henrik Stenson (rankad 143:a i världen), Alex Norén (62) och Henrik Norlander (142).

MER GOLF: Här tar en fågel Sagströms boll (22 aug 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.