• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Henrik Stenson om Saudiarabien-kritiken: ”Var drar du gränsen?”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson har kritiserats sedan beslutet att gå till den av Saudiarabien finansierade LIV-touren.

I en exklusiv intervju med SVT Sport bryter golfstjärnan tystnaden.

Bland annat svarar han på kritiken om att pengarna kommer från ett land med bristande mänskliga rättigheter.

– Var ska du dra gränserna, frågar han sig.

För knappt tre månader sedan kom beskedet som det hade ryktats om ett tag: Henrik Stenson var klar för den nystartade LIV-touren.

Sedan dess har både han och de andra stjärnorna på touren fått utstå hård kritik. En del av kritiken har handlat om att touren finansieras av en statlig saudisk investeringsfond, och Saudiarabien är ett land som från många håll kritiseras för brist på mänskliga rättigheter.

”Jag har gjort mitt val”

I landet är det exempelvis förbjudet med öppet homosexuella handlingar, det finns ingen religionsfrihet och det är olagligt med offentliga demonstrationer.

– PIF (investeringsfonden), de investerar ju i företag och verksamheter över hela världen. Det är Boeing, det är Fedex, det är Starbucks, Uber och alla möjliga. De säljer olja till hela världen. Var ska du dra gränserna? Var drar du gränsen mellan individer, företag, länder? Jag har gjort mitt val och andra får göra sina, säger Stenson när SVT Sport träffar honom på plats i just Saudiarabien.

Var drar du din gräns?

–  Var jag drar min gräns?

Ja.

– Du får nog utveckla där hur du menar. Hur tänkte du?

Du säger att alla får välja var man drar sin gräns. Vad man vill ställa upp på, och vilka man vill spela för till exempel. Om vi tar Saudiarabien då som exempel: De kritiseras av till exempel Amnesty för brott mot mänskliga rättigheter. Det finns ingen religionsfrihet, ingen demonstrationsfrihet och det är olagligt med homosexualitet. Många, till exempel Amnesty, menar att sporten är ett sätt för landet att tvätta sitt rykte. Oavsett var pengarna kommer från: Skulle du kunna spela för vad som helst?

– Jamen, ska du dra det till sin spets hade jag haft ett väldigt limiterat spelschema. Jag har ju spelat i Kina under 20 års tid, de ligger ju inte jättehögt upp på olika listor. Europatouren, eller DP World Tour som det numera heter, är ju sponsrad av Dubai. Vi har alla fotbollslag som är sponsrade av Qatar, Abu Dhabi och även Saudi som sponsrar Newcastle.

– Var drar du gränsen? Jag spelar på den här touren, den här ligan och det är det jag fokuserar på. Vi kan grotta in oss i det här i all oändlighet om vi bara ska kolla på det. Det är ju allt från abortregler till dödsstraff och allt vad det kan vara. Vem är det som ska bestämma gränserna? Jag vet inte.

Dementerar pengarykten

Uppgifter i media har gjort gällande att Henrik Stenson fick över 500 miljoner kronor för att gå till LIV-touren. Det dementerar han nu.

– Absolut handlar det om pengar, men inte i närheten av sådana belopp. Det är alltid intressant att följa och se var rykten kommer ifrån. Kan man fakturera mellanskillnaden någonstans, frågar han.

Kan du säga på ett ungefär vad det rör sig om för pengar?

– Nej, jag går inte in på individuella kontrakt. Det har vi aldrig gjort, och det gör vi inte nu heller.

Men Stenson erkänner att pengarna var en del av anledningen till att han valde spel på LIV-touren.

– De ekonomiska delarna har alltid varit en del i var man har valt att spela. Det har alltid varit en anledning till varför spelare har valt att spela på PGA-touren genom åren, säger han, och utvecklar vidare:

– Det har inte bara varit för att det är bättre banor och mer världrankingpoäng på PGA-touren än på andra tourer, det har även handlat om prispengar.

– Pengar har också varit en anledning till varför de stora namnen åkt till Mellanöstern och andra delar av världen. Vi är professionella idrottare och ekonomin är en viktig faktor för oss.

SE HELA REPORTAGET HÄR:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.