Handigolfare Björn Jonsson siktar mot landslaget. Foto: Hjalmar Tell

Hockeytalangen fick amputera benet – satsar nu på handigolf

Uppdaterad
Publicerad

Hockeytalangen Björn Jonsson från Dalarna tvingades amputera sitt vänstra underben efter en olycka i Ungern.

Tre och ett halvt år senare satsar han helhjärtat på handigolfen och njuter av att vara med på SM-veckan.

– Det känns fascinerande, säger Björn Jonsson.

Han var en hockeytalang och spelade i både Leksand och Moras J18-lag.

Men för tre och ett halvt år sen var olyckan framme för då 22-årige Björn Jonsson. Det var under en resa i Ungern som dalmasen från Älvdalen skadade sitt ben efter ett hopp från en mur.

Han skadade det så illa att han blev tvungen att amputera sitt vänstra underben.

– En fallolycka. Benet klarade inte av att hålla uppe min kroppstyngd, kan man säga. Det var rätt allvarligt i sig, därefter kunde man inte rädda ben. Vad ska man säga, foten dog.

– Jag har släppt det nu, men första månaderna var väldigt tunga. Man vaknade upp och benet saknades, vad händer nu liksom, tänkte man, säger Björn Jonsson.

På fredagen inledde han sin första SM-vecka någonsin i sporten handigolf.

Det är golf för personer som Björn som har amputerat exempelvis sitt ben, det kan också vara rullstolsburna, cp-skadade, kortvuxna eller synskadade.

Även spelare med intellektuell funktionsnedsättning förekommer.

– Det känns speciellt, en möjlighet för mig som aldrig fått chansen om jag inte råkat ut för min olycka. Och att tävla mot de bästa i vår kategori, det känns fascinerade. Dessutom får man en möjlighet att se andra svenska idrottare, det känns riktigt ballt.

Målet? Det är landslaget i handigolf.

– Det är bara att gå för det, men det är sjukt stor konkurrens. En häftig utmaning och jag ska försöka ge järnet. Och träna, säger Björn Jonsson och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.