Irländaren Shane Lowry belönades med cirka 18 miljoner kronor när han vann British Open. Foto: TT

Långt till jämlika pengar: ”Svårt att förstå”

Uppdaterad
Publicerad

Damernas prispengar i British Open har höjts med 40 procent.

Henrik Stenson är tveksam till om det är rätt väg att gå för att få sporten mer jämställd när det kommer till prischeckar.

– Jag tror man måste titta på helheten, säger han.

Prissumman för herrarnas British Open var 10,75 miljoner USA-dollar, drygt 100 miljoner kronor, och segraren Shane Lowry fick lite mer än 18 miljoner kronor för sin prestation på Royal Portrush nyligen.

I damernas British Open – som spelas torsdag till söndag på Woburn – har den totala prispotten höjts med 40 procent och uppgår nu till 4,5 miljoner dollar, nästan 42 miljoner kronor. Vinnaren får cirka 6,4 miljoner kronor.

”Vi vet att det kommer att ta tid att närma sig herrarnas nivåer, men det här är ett viktigt första steg”, sade turneringens verkställande direktör Martin Slumbers tidigare i ett uttalande, enligt AFP.

”Går i rätt riktning”

– Herrgolfen är så mycket större än damgolfen på alla sätt, men jag tycker det går i rätt riktning för oss, säger damproffset Linnea Ström.

– Samtidigt har jag lite svårt att förstå hur det kan vara så stor skillnad, att folk tycker det är mycket roligare att titta på herrgolf än damgolf. Jag bodde i en värdfamilj en gång och mannen var golfare med kanske 10 i handicap. Han sade att från hans sits var det mycket roligare att titta på tjejer för han kunde relatera mer till oss. När han kollade på exempelvis Stenson kunde han inte relatera till något. Det tycker jag var intressant, att en man kunde identifiera sig mer med oss.

Titta på helheten

Henrik Stenson tycker det är bra att damernas tävlingar erbjuder mer prispengar, men han uttrycker även sin oro om det verkligen är rätt ”första steg” för att lyfta intresset till samma nivå som gäller för herrarna och få sporten mer jämställd ekonomiskt.

– Det känns som att det är helt klart någonting som är jättebra att sträva mot, men jag tror inte man ska stirra sig blind på prispengarna, utan titta på anledningarna och helheten för att försöka göra det bättre, säger han.

– Jag tycker att man ska kolla på vad man kan göra. Om vi säger att vi har en herrtävling och en damtävling, och att prispengarna är olika: Vad beror det på? Vad man kan göra åt det? Prispengarna är väl någonstans i slutet som man behöver kolla på.

Linnea Ström tycker att man i Europa kan titta mer på hur man jobbar i USA för att öka intresset för golf hos flickor.

– Jag tycker att de är ganska duktiga på det i USA där man har en organisation, Girls Golf, där spelare blir inbjudna till LPGA-tävlingar. Jag har själv gjort en kort presskonferens inför skolbarn där de fick ställa frågor.

”Mer hajp”

Alexander Norén förstår – precis som Stenson – att det rådande marknadsläget renderar mer pengar för herrarna men tror att höjningar för fler damtävlingar ändå kan vara en bra start.

– Om tjejer får mer pengar blir det mer hajp. Jag är väldigt mycket för att de ska ha samma pengar som vi har. Varför inte?

– Just nu är prispengarna otroligt långt ifrån varandra, framför allt när det gäller Europatouren för tjejer. Där har de otroligt mycket sämre än killarna. Det tycker jag är synd, att det ska vara så. Jag tror att det ena föder det andra, så börja med att få upp pengarna.

När Alexander Björk hör om prishöjning och får frågan om jämställdheten inom sporten tänker han först och främst på utbud och efterfrågan.

– Om det är två miljarder som kollar på den här tävlingen (British Open) på tv och så är det några hundra miljoner som kollar på damernas … Det är svårt att få det helt jämställt, säger han.

– Samtidigt vill jag att damernas ska ha det bra, för de har det tufft, framför allt på Europatouren där de har få tävlingar. Det känns som att det är jättebra att de får högre prispengar.

Saknar sponsor

Caroline Hedwall ser det som en nödvändighet.

– Herrarna tjänar ofantligt mycket mera, speciellt i sponsorpengar. Nu har jag inte spelat så bra de senaste åren och har inga sponsorer. Folk är inte medvetna om vad en säsong kostar och tror att vi får allt betalt. I det stora hela kostar en säsong mig två miljoner och jag måste spela in de pengarna. Caddien ska betalas, tränaren ska betalas och så vidare.

– Spelar du på herrtouren har du nästan automatiskt betalt för att spela med ett visst klubbmärke. På damsidan är det kanske bara topp 10 i världen som har det. Samtidigt är det så att killar köper mer material än vad tjejer gör. Man spelar inte för pengarna men jag måste tjäna pengar för att överleva i den här sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.