Maja Starks vecka – från panikångest till LPGA-vinst

Uppdaterad
Publicerad

Maja Stark tog i förra veckan hem sin första seger på LPGA-touren. En vecka som inleddes på ett sätt långt ifrån det optimala.

– Jag fick en ångestattack, förklarar golfproffset Maja Stark.

Den 22-åriga proffsgolfaren bröt ihop efter British open för två veckor sedan.

– Det var en sådan urladdning och jag visste inte varför jag grät. Jag kunde bara inte sluta, säger hon.

Efter samtal med sin mentala tränare kunde hon hitta tillbaka till glädjen i golfen och prioriterade tid med sina vänner. En strategi som gav resultat. Bara en vecka efter panikångestattacken tog hon hem sin första seger på LPGA och blev därigenom klar för fortsatt spel på touren.

Eftersträvar balans

Maja Stark har varit proffs i ett år och tagit flera segrar på Europatouren. Topparna har hon blandat med resultatmässiga dippar men att det skulle vara avsaknaden av resultat som får henne att må dåligt tror hon inte. I stället handlar det om balans i livet och att ta sig tid för vila.

I juni tog hon därför en tävlingspaus något hon skrev om på Instagram. Då hörde en högt rankad veteran av sig till henne för att berätta att en sliten kropp och ett slitet psyke är något hon kommer lära sig hantera.

– Det om något är deprimerande. Jag tänker inte vakna upp varje dag och ha ont. Jag vill inte känna mig otaggad som hon verkar vara. Varför ska hon då hålla på med det då? Kanske för att det är kul att vinna. Men det är inte kul att sätta villkoret att jag måste vinna för att tycka det här är kul, säger Maja Stark som efter tävlingspausen vann den första tävling hon ställde upp i.

Se hela reportaget om Maja Stark i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.