Mikael Ericsson, Tournament Director på Europatouren Foto: Rikard Lann

Tävlingschefens dom: En succé

Uppdaterad
Publicerad

När halva startfältet sållats bort i den historiska mixedtävlingen på Europatouren så är det verkligen en mix av könen som är kvar. En kvinna leder och hon har sällskap av nästan lika många andra kvinnor som män till helgen.

– Jag tycker vi kan vara nöjda med de två första dagarnas spel, säger Tournament director Mikael Ericsson som satt upp banan för att skapa en så jämn tävling som möjligt.

LEADERBOARD Scandinavian Mixed >>>

Herrar slår längre än damer och spinner bollen mer. Hur skulle det då gå att genomföra en mixedtävling i golf? Jo på den historiska dam-och herrtävlingen Scandinavian Mixed på Vallda i Kungsbacka har det gått alldeles utmärkt.

När den så kallade cutten drogs idag var det av de 71 spelarna som tog sig vidare, 45 herrar och 26 damer. Det betyder 37 procent damer.

– Det är väl jättebra för att vara det första året som vi gör detta, säger en nöjd tävlingschef.

– 50 procent är väl svårt att få så jag tycker det är en succé och jag hoppas många tycker likadant.

Många har haft farhågor inför Europatourtävlingen Scandinavian Mixed att det skulle bli slagsida i resultatlistan, att herrarna skulle ha fördel.  Men massor av timmar har lagts ner, i månader, för att skapa en bana som är så rättvis som möjligt. Den som lett arbetet är Mikael Ericsson, tävlingschef.

– Jag förstår ju att många inte varit så avundsjuk på mitt jobb men jag har fått bra hjälp av mina kollegor, sa Ericsson redan i går.

Nu leder en svensk kvinna halvägs in i tävlingen, Caroline Hedwall på -13.

– Det är givetvis fantastiskt att en svensk kvinna leder i Sverige och det är kul att se så många damer spela så bra och som är uppe i toppen också, säger Ericsson.

Imorgon ska det blåsa rejält enligt prognoserna.

– Det ska bli spännande att se om det ändrar förutsättningarna, säger tävlingschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.