Foto: Bildbyrån

Tävlingskalendern utplånad – inga prispengar att tjäna

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska golfproffs går en ekonomiskt osäker framtid till mötes.

Coronapandemin har utplånat tävlingskalandern – och det finns inga prispengar att tjäna.

– För de yngre proffsen är det extremt tufft, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Precis som för idrotten i stort är det ovissa tider i golfens värld. Oavsett om det handlar om PGA-, LPGA- eller Europatouren så är de kommande tävlingarna antingen inställda eller uppskjutna till följd av coronapandemin.

Stjärnor som Henrik Stenson, Alex Norén och Anna Nordqvist lär klara sig ändå, men för mindre etablerade proffsspelare är verkligheten hårdare.

– Mest sårbara är unga proffs, de som precis har blivit professionella. De har precis tagit plats på en tour och har en tuff ekonomisk situation eftersom de står för kostnaderna själva, säger Katarina Vangdal.

Enligt förbundskaptenen går många i väntans tider på att coronakrisen ska blåsa över.

– Våra bästa proffs har resurser så de klarar sig, men för de yngre och de som spelar i Europa är det extremt tufft. De har ingen arbetsplats i dag och ingen möjlighet att tjäna pengar, säger hon.

”Rör inte flaggan”

Flera svenska damproffs, som spelar på LPGA-touren och den underliggande touren Symetra, bor och tränar tillsammans i den amerikanska staden Phoenix och kommer att bli kvar där tills vidare. Att resa hem till Sverige är ett alternativ, men ett riskabelt sådant eftersom flygbiljetter i dessa tider är svåra att få tag i – och när tävlingsschemat väl kommer igång igen kan det bli svårt att återvända till USA.

En som inte har en aning om när hon ska spela en tävling nästa gång är Elin Arvidsson, 27.

– Vi påverkas ju alla jättemycket, helt klart, säger hon.

Än så länge kan hon, trots smittans utbredning i USA, fortsätta att träna golf även om inget lämnas åt slumpen.

– Vi kan träna på vår golfbana men vi går inte in i klubbhuset, vi krattar inte i bunkern och tar inte i flaggan, bland annat.

Får hyran betald

Arvidsson understryker att det finns många i samhället, inte minst i USA, som drabbas klart hårdare av pandemin, men medger att den även sätter käppar i hjulen i hennes egen tillvaro.

– Det är självklart en påfrestning. Vi vet inte hur mycket vi kommer kunna tävla det här året. Det är väldigt ovisst men vi håller oss uppdaterade och kan bara vänta och se.

Svenska golfförbundet betalar hyran åt de svenska spelarna i Phoenix, men hur länge till de kan bo där under rådande omständigheter är svårt att sia om, enligt Katarina Vangdal.

– Det beror på hur länge de har råd. Vi kan avlasta dem men ingen lever gratis. Det kommer inte in några pengar och de har ingen möjlighet att ta andra jobb heller, säger hon.

KLIPP: Stenson: ”Folk är beordrade att stanna hemma i 14 dagar”

Fakta: Uppskjutna och inställda tävlingar

PGA: The Players Championship 12–15 mars (inställt), Valspar Championship 19–22 mars (inställt), World Golf Championship 25–29 mars (inställt), Corales Puntacana Resort & Club Championship 26–29 mars (uppskjutet), Valero Texas Open 2–5 april (inställt), Masters Tournament 9–12 april (uppskjutet), RBC Heritage 16–19 april (inställt), Zurich Classic of New Orleans 23–26 april (inställt), Wells Fargo Championship 30 april–3 maj (inställt), AT&T Byron Nelson 7–10 maj (inställt), PGA Championship 14–17 maj (uppskjutet).

LPGA: Lotte Championship 15–18 april (uppskjutet), Hugel-Air Premia LA Open 23–26 april (uppskjutet), LPGA Mediheal Championship 30 april–3 maj (uppskjutet)

Symetra: IOA Championship 27–29 mars (uppskjutet), Windsor Golf Classic 2–4 april (uppskjutet).

Europatouren: Magical Kenya Open, Kenya 12–15 mars (uppskjutet), Hero Indian Open, Indien 19–22 mars (uppskjutet), WGC, USA 25–29 mars (inställt), The Masters, USA 9–12 april (uppskjutet), Maybank Championship 16–19 april, Malaysia (uppskjutet), Volvo China OPen 23–26 april, Kina (uppskjutet), Andalucia Masters 30 april–3 maj, Spanien (uppskjutet), Golfsixes Cascais 9–10 maj, Portugal (Inställt), US PGA Championship 14–17 maj, USA (uppskjutet), Made in Denmark 21–24 maj, Danmark (uppskjutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.