Jordan Chiles

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om dramat efter damernas OS-final i gymnastik. Foto: Charlie Riedel

Jordan Chiles blev av med OS-bronset – överklagar nu Cas dom

Uppdaterad
Publicerad

Damernas OS-final i gymnastik blev en stökig historia. Efter flera rundor av överklaganden tilldelades rumänskan Ana Bărbosu bronsmedaljen i fristående.

Nu överklagar amerikanskan Jordan Chiles med sitt team – igen.

USA:s Jordan Chiles med team överklagar bronsmedaljdramat, den här gången till högsta domstolen i Schweiz.

Anledningen till Cas, idrottens skiljedomstol, beslut att frånta henne medaljen var att överklagan kom fyra sekunder för sent.

OS i Paris 2024

– Först och främst fick aldrig Chiles utnyttja ”rätten att bli hörd” av Cas när de vägrade titta på videobevis som visar att överklagan inte alls kom för sent. Dessutom var förfarandet orättvist då Cas president i nästan ett decennium representerat just Rumänien, skriver hennes representant i ett pressmeddelande.

Rumänskan Ana Bărbosu trodde hon tagit ett OS-brons i damernas fristående i Paris. Men USA:s Jordan Chiles överklagade och bad juryn titta på hennes poäng igen.

Juryn gav henne sedan högre poäng och amerikanskan klättrade upp till tredjeplats och Bărbosu lämnades i tårar.

Rumänskan överklagade därefter beslutet till idrottens skiljedomstol Cas och fick rätt, närmare två veckor efter medaljceremonin tilldelades hon bronsmedaljen i augusti.

Både Bărbosu och Chiles har fått utstå rasism och hot efter dramat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet