• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mobbades av sina tränare: ”Vill själv vara motsatsen”

Uppdaterad
Publicerad

Cassandra Pettersson, 25, tävlar i rytmisk gymnastik. I SVT:s dokumentärserie ”Ätstört” berättar hon om hur tränarna sedan tidig ålder uppmuntrat bantning, kritiserat hennes kropp och initierat den ätstörningen som hon i dag har problem med.

– Jag stod bara där och fick en timmes utskällning, säger hon.

I vissa miljöer normaliseras ohälsosamma beteenden utan att någon protesterar. Cassandra Pettersson, elitgymnast inom rytmisk gymnastik, har diagnostiserats med anorexia nervosa, en ätstörning som innebär att den drabbade väger mindre än vad som är hälsosamt för längd och ålder.

Cassandra anser att hennes ätstörning initierats av tränarkommentarer från tidig ålder

– Jag mådde sämre och sämre eftersom jag gick upp lite i vikt. Det fick jag höra ganska snart. Jag fick höra: ”jag ser hur du ser ut, jag ser hur din kropp förändras, vad gör du för något?”. Jag svarade inte, utan jag stod bara där och fick en timmes utskällning, säger Cassandra Pettersson i SVT:s dokumentärserie ”Ätstört”.

– Gris blev man också kallad.

”Kan innebära att ljuga”

Susanne Johansson, idrottsforskare vid gymnastik- och idrottshögskolan, om elitidrottare som gör allt i sin makt för att bli bäst i sin sport:

– De går ganska långt för att försvara sin tränare och det som man själv tycker att man måste göra för att prestera. Det kan innebära att ljuga eller undanhålla saker för sina föräldrar eller sin omgivning för att de inte kan tänkas förstå. I elitidrotten är det fullt logiskt, för att det är så man gör, det är så man blir bäst och det är normen, säger hon.

– Med facit i hand, när man kan se hela scenariot och konsekvenserna, så kan alla se vad som blev fel. Men när man är mitt i det och inte har någon makt så är det svårt att ha det perspektivet, säger Susanne Johansson, idrottsforskare vid gymnastik- och idrottshögskolan.

”Hjälper dem”

I dag kämpar Cassandra Pettersson själv med att föra vidare sunda värderingar till unga gymnaster som hon tränar.

– Jag var mer en soldat när jag var i den åldern. Det är tjejer som kommer hit för att träna och ha roligt. En del har höga mål och vissa har mindre höga mål.

– Jag försöker vara motsatsen än vad mina tränare var mot mig; snäll, säger inga kränkande kommentarer och hjälper dem med sina mål som de själva sätter.

Dokumentärserien “Ätstört” består av tre avsnitt som släpps en gång i veckan. Premiär i SVT Play är 3 april och i SVT1 7 april.

Hit kan du vända dig om du har ätstörningar

Människor hanterar saker olika. I vissa fall kan du behöva prata med någon, få stöd och behandling för att återhämta dig. Då ska du inte tveka på att försöka hitta den hjälpen.

Om du har självmordstankar eller upplever att du mår väldigt dåligt ska du ringa 112 eller ta dig till en akutmottagning.

Ring 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Elitidrott och hälsa: 08 123 457 80

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Mind, Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): 08- 34 58 73.

Källor: 1177, Mind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.