Tonya Paulsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervju med Tonya Paulsson – och bilder från bomprogrammet Foto: Gymnastikförbundet/Bildbyrån

Tonya Paulsson vann dubbelt i världscupfinalen: ”Jag var i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Etta på bommen och i fristående i dag, tvåa i barren i går.

Det gick minst sagt bra för Tonya Paulsson under världscupavslutningen i artistisk gymnastik.

– Efter att jag tog mitt andra guld var jag i chock, säger hon till SVT Sport.

Tonya Paulsson vann kvalet i bom i fredags, och följde alltså i dag upp med en seger i både bom och fristående vid VC-finalerna i artistisk gymnastik i ungerska Szombathely.

Den 21-åriga svenskan visade upp en bomserie som inte visade på några tveksamheter, och belönades med poängen 12.966, vilket räckte till seger före Leni Bohle, Österrike, och Charlotte Booth, Storbritannien.

I fristående fortsatte hon lika övertygande och höjde svårigheten från kvalet. Några mindre lyckade landningar drog ned utförandepoängen något, men poängen 12.933 gav dagens andra seger, precis före Gréta Mayer från Ungern.

– Jag och min tränare har verkligen jobbat på fristående och det var huvudmålet med hela tävlingen så jag är jättestolt att jag klarade min serie, och i bom var det väldigt stabilt, säger Paulsson till SVT Sport.

Comeback i bom och fristående

På EM i våras tävlade svenskan enbart i barr. På grund av en knäskada var det här första gången på ett år som hon tävlade i såväl bom som fristående.

– Jag försökte bara njuta av att vara här och tävla igen och lita på att jag gjort jobbet. Helt ärligt var jag ganska seg i morse men jag ringde min mamma och pratade lite med henne, sedan ringde jag min syrra som är i Taiwan på andra sidan planeten. Efter det taggade jag i gång mig själv och lyckades ganska bra, haha.

Till våren väntar ett nytt EM och efter nästa sommar börjar hon på college i USA.

– Det blir spännande att se hur det går att kombinera college med att tävla för landslaget. Men det här stärkte självförtroendet inför EM, speciellt att jag klarat två bomserier. Det är inte likt mig, men kanske har jag blivit mer stabil nu och kan lita på det jag kan, säger Paulsson.

Se Tonya Paulssons bomprogram i spelaren ovan och det fristående i spelaren nedan.

Tonya Paulsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonya Paulssons fristående program. Foto: Svenska gymnastikförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.