Bilden är ett montage Foto: TT Nyhetsbyrån

Blått kort till handbollen

Uppdaterad
Publicerad

”Ge henne det blåa, domaren”, är en mening som nu kan skanderas inom den internationella handbollen.

Till damernas VM i december dyker nya regler upp.

Isabelle Gulldén och övriga svenska landslagsspelare får öppna en ny regelbok och plugga. Det tillkommer en del förändringar till VM i Danmark i december:

1. Det blå kortet

Det röda kortet har länge funnits inom handbollen. Dock har det kortet haft ett stort frågetecken i sig. Blir man avstängd eller inte? Det blå kortet är en allvarligare variant av det röda kortet. Ett rött kort med en rapport. En kommitté kommer utreda om det blir avstängning eller inte.

Kommentar från Sveriges domarchef Mikael  Claesson: Det blåa kortet är inte så mycket att orda om, det är bara en information till alla inblandade att situationen inte är helt färdig bedömd utan att den slutliga påföljden ska bestämmas i annan instans.

2. Västen försvinner

När man tar ut målvakten, för att spela sju mot sex, har den utespelare som kliver in tvingats ha på sig en väst och ”vara målvakt”. Nu slopas västen. Vilken spelare som helst får byta med målvakten. Men: Ingen får agera målvakt.

Kommentar från Sveriges domarchef Mikael  Claesson:När det gäller extra utespelare så är grundregeln oförändrad (regel 4), man har dock gjort ett tillägg som möjliggör för laget att spela utan en spelare markerad som målvakt och ha sju stycken utespelare, när så är fallet får ingen av utespelarna agera målvakt. VIKTIGT: laget har fortfarande möjlighet att använda en så kallad västspelare istället för målvakt – den spelaren har då samma rättigheter som den ”riktiga” målvakten.

3. Passivt spel

När domaren håller upp handen och signalerar passivt spel har det tidigare varit väldigt godtyckligt hur länge det anfallande laget ska få hålla på. Nu är det högst sex passningar inom laget som gäller.

Kommentar från Sveriges domarchef Mikael  Claesson: När det gäller tolkningen av passivt spel så hoppas jag att det kommer innebära ett mer attraktivt spel tack vare att lagen nu vet exakt hur många pass de kan göra innan domarna blåser. Detta möjliggör ett mer ordnat avslutsspel efter det att förvarningstecknet visats.

4. Osportsligt spel sista halvminuten straffas

Om ditt lag blir ”utsatt” för osportsligt beteende under den sista halvminuten tilldöms ditt lag ett straffkast.

Kommentar från Sveriges domarchef Mikael  Claesson: Förändringen i tolkningen av ojusthet under sista minuten (ändras till sista 30 sekunderna) tycker jag är bra utifrån att det drabbade laget nu tilldelas ett straffkast – regeln träffar nu mera rätt än tidigare.

Sveriges grupp i VM

Angola (5 december)

Polen (6 december)

Nederländerna (8 december)

Kina (9 december)

Kuba (11 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.