Sverige är Europamästare. Foto: Bildbyrån

Svenskt EM-guld bärgat i slutsekunden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann EM-finalen mot Spanien med 27-26 i Budapest och tog sin första stora titel sedan EM-guldet för 20 år sedan.

Detta efter att Niclas Ekberg satt en straff i den sista sekunden.

– Det är gåshud, säger han till SVT Sport efteråt.

I den sista sekunden fick Sverige en straff. Niclas Ekberg, som nästan bara var inne på straffarna, fintade ett par gånger och satte segerbollen och de svenska spelarna exploderade av lycka i ett kramkalas. Efter tio raka förluster mot Spanien lyckades Sverige ta den första vinsten sedan 2009.

Det var Albin Lagergren som fixade straffen när han stoppades för bryskt vid en inbrytning från högerkanten.

Handbolls-EM

– Det gäller att göra det man har gjort tusentals gånger på träning och på match. Sedan är det såklart ett mentalt spel och mycket känslor. Jag hade satt ett par straffar lågt på honom tidigare och tänkte att nu ”vänder jag och sätter den högt”, säger Ekberg som tog straffen.

”Gåshud”

Han fortsätter:

– Det är gåshud. Jag älskar att vara i de situationerna, man vill vara i hetluften.

Hur var känslorna när bollen gick in?

– Jag reagerade först som att det var ett vanligt straffmål och började springa hem. Men efter en millisekund slår det mig att vi har vunnit.

Hur är det?

– Jag hoppas att det går igenom tv:n. Det är fantastiskt. Alla runtomkring har gjort ett fantastiskt jobb.

Dramatiskt slut

Med sex minuter kvar stal Hampus Wanne bollen och rusade ensam över planen och satte 25-23 och Sverige fick en minilucka med två måls ledning. Det var första gången i andra halvlek som Sverige ledde med två bollar. Med 1.53 kvar var dock Spanien ikapp när Joan Canellas Reixach satte ett linjeskott för 26-26 och det blev en timeout med 35 sekunder kvar, vilket följdes av ännu en timeout med 19 sekunder kvar där nerverna sattes på prov.

Efter den första halvleken ledde Spanien med 13-12 trots att Palicka storspelat i det svenska målet. Sverige ledde med ett, två mål nästan hela halvleken innan Spanien vände i slutminuterna.

– Det är lite synd att vi låg under med tanke på det överjävliga målvaktsspelet. Sverige borde lett med tre mål, sade SVT:s expert Magnus Grahn i pausen.

Under dagen fick förbundskaptenen Glenn Solberg glädjebeskedet att stjärntrion Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Felix Claar blev tillgängliga efter att ha varit i karantän på grund av covid-protokollet och missat semifinalen mot Frankrike. De gjorde comeback i truppen.

Sveriges finallag:

Målvakter: 12 Andreas Palicka, 30 Tobias Thulin.

Vänstersex: 15 Hampus Wanne, 22 Lucas Pellas.

Mittsex: 5 Max Darj, 18 Fredric Pettersson, 32 Oscar Bergendahl.

Högersex: 10 Niclas Ekberg, 11 Daniel Pettersson, 62 Valter Chrintz.

Vänsternio: 2 Jonathan Carlsbogård, 49 Karl Wallinius.

Mittnio: 19 Felix Claar, 24 Jim Gottfridsson.

Högernio: 23 Albin Lagergren, 26 Linus Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet