Plattmatch senast – nu hyllas Palicka av experten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inledde huvudrundan på handbolls-EM med att vinna över Ryssland med hela 29-23. Då tog målvaktsveteranen Andreas Palicka revansch på sig själv.

– En inspirerad Andreas Palicka gav Sverige självförtroende, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

I den avslutande gruppspelsmatchen mot Tjeckien räddade Andreas Palicka, 35, bara tre skott. Efter matchen sågade han sig själv.

– Av alla matcher jag har spelat är det få som varit så här dåliga, sade han.

Då Sverige idag slog Ryssland i huvudrundan i Bratislava var han riktigt bra.

– En inspirerad Andreas Palicka gav Sverige självförtroende i försvaret och man kunde då vara aggressiva och få stopp på de ryska skyttarna. Palicka övertygade och visade att gammal är äldst, säger experten Magnus Grahn.

Palicka: ”Var rätt lugn”

Själv säger Palicka följande om sin insats:

– Det var stabilt. Det var bra.

Matchen mot Tjeckien skakade han av sig enkelt.

– Det hör inte till vanligheterna att jag spelar som jag gjorde då. Men jag är gammal nog för att hantera den situationen. Jag var rätt lugn faktiskt.

Två spelare får plus

Han är nöjd med den svenska lagsinsatsen. Det är Magnus Grahn var överlag nöjd med den svenska insatsen.

– I andra halvlek känns det som att Sverige får matchen precis dit man vill. Man raderar ut Ryssland enkelt och kontrollerar matchen hela vägen även om Sverige hade svårt att göra mål inledningsvis. Och återigen fick kanterna vara med i spelet.

Han lyfter fram försvarsspelet hos två av svenskarna.

– Plusbetyg till Oscar Bergendahl och Jonathan Carlsbogård i försvaret. Storstjärnan Dmitry Zhitnikov hade svårt mot Bergendahl.

I nästa match, redan i morgon, väntar Polen och där ser Grahn att Sverige har goda chanser.

– Om Sverige spelar så här ska man ha klara möjligheter att vinna den. Denna grupp kommer att avgöras efter sista omgången då det är sex jämna lag, säger experten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.