Foto: Bildbyrån

Facket tecknar kollektivavtal för idrottsutövare

Uppdaterad
Publicerad

Unionen och Arbetsgivaralliansen har tecknat ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete för herrfotbolls-, herrhockey- och handbollsspelare.

Syftet med det centrala avtalet är att öppna för möjligheten att sluta lokala avtal om korttidsarbete för spelare.

Avtalet bygger på det nya systemet för korttidsarbete med statligt stöd som presenterades av regeringen den 16 mars.

Corona och idrott

– Klubbarna kommer att kunna minska sina kostnader för löner markant genom att göra detta, säger Erik Wirkensjö på Unionens pressjour till SVT Sport.

”Gäller för de med kollektivavtal”

Herrfotbollen, herrhockeyn samt alla inom handbollen omfattas av det nya avtalet.

– Det finns inget hinder att införa detta även om du inte har det aktuella kollektivavtalet, det är alltså inte omöjligt för andra att inför detta, säger Erik Wirkensjö på Unionen.

Det nya avtalet kan alltså i förlängningen även komma att gälla damallsvenska- och SDHL-spelare.

Centralt avtal på plats

Att ett avtal är tecknat mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen innebär att klubbarna nu på lokal nivå kan börja förhandla om permitteringar för respektive klubb och spelare.

Systemet om korttidspermittering presenterades av regeringen den 16 mars. Den anställda kan gå ner i arbetstid så mycket som sextio procent men samtidigt behålla en stor del av sin lön. Detta finansieras av att staten betalar mellanskillnaden till arbetsgivaren.

För att en klubb ska kunna använda sig av korttidspermitteringen krävs att klubben förhandlar med sin lokala fackklubb. När detta är gjort kan klubben sedan ansöka om ersättning hos Tilllväxtverket.

KLIPP: Här utvecklas test som visar om du haft corona

Detta innebär korttidsarbete med statligt stöd

Korttidsarbete är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fack om att anställda under en begränsad tid ska gå ner i arbetstid och lön med anledning av en ekonomisk kris.

Regeringen annonserade i sitt åtgärdspaket med anledning av coronavirusets konsekvenser om att införa korttidsarbete med statligt stöd (ofta kallat korttidspermittering). Arbetsgivare kan i och med detta, efter godkännande från Tillväxtverket, få stöd från staten att införa korttidsarbete under perioden 16 mars-31 december 2020.

Källa: unionen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet