Förklaringen bakom Jim Gottfridssons timeout-snack

Uppdaterad
Publicerad

19 sekunder kvar och svensk timeout – då tog Jim Gottfridsson ton.

Men hur vanligt är det egentligen att en spelare sköter taktiksnacket?

– Det är inte så vanligt. Det har varit lite diskussioner om det här, säger handbollslegendaren Staffan Olsson i Aktuellt.

”Hey, lyssna nu här. 19 sekunder. Vi ska fan bli Europamästare! Nu kör vi tysk höger, dansk vänster. Kom brett. Om jag inte släpper den … för hela ditt jävla liv håll han i ryggen, så får du den mellan benen.”

Det var orden Jim Gottfridsson valde i slutsekunderna av EM-finalen mot Spanien.

”Var nog lite sur”

Nu ger Staffan Olsson, en av svensk handsbolls stora, sin förklaring till timeout-snacket.

– De orden betyder mycket. Han ger klara instruktioner till (Oscar) Bergendahl, som är ganska ny i det här laget. Han eldade på både laget och sig själv, han var nog lite sur. För det var han som hade missat skottet i anfallet innan. Han ville pusha alla, säger han.

Vad innebär då ”tysk höger” och ”dansk vänster”?

– Det kan låta lite märkligt om man inte följer handboll. Det är två spelkombinationer som han (Gottfridsson) säger. Den ena startar man med och så kör man den andra sedan, och så är det Jim som bestämmer om man ska släppa till (Hampus) Wanne eller hålla i och släppa in den till Bergendahl, säger Staffan Olsson och utvecklar:

– Det är olika rörelser. Det finns många roliga namn, ofta så är de kallade efter länder eller klubblag som har börjat spela dem. För oss som håller på med handboll är det ganska naturligt, hur konstigt det än låter.

Inte vanligt

Att det var just Jim Gottfridsson som tog ton, och inte någon av ledarna, hör inte till vanligheterna, berättar 57-årige Olsson.

– Det har varit lite diskussioner om det här. Tittar man på hela EM och alla lag så är det vanligt att tränaren pratar 70 procent kanske och sedan får spelarna komma in på slutet om det finns tid över. Det är absolut inte vanligt, det är något som ledarstaben har valt.

Hör Staffan Olsson om Jim Gottfridssons timeout-snack i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.