Bella Gulldén och Magnus Grahn. Foto: Bildbyrån

Grahn: ”I långa loppet måste Gulldén spela”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland är storfavorit mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen i EM i kväll. Efter att Bella Gulldén stundtals fick sitta på bänken mot Spanien vill SVT Sports expert Magnus Grahn se mer av henne.

– I det långa loppet måste hon spela och ha en framträdande roll, säger Grahn.

Vad ger du Sverige för chanser i kväll?

– Inte så stora. Vi möter ett väldigt bra Ryssland, trots att de saknar stora delar av sin förstauppställning. De saknar fyra spelare men jag måste ändå säga att Ryssland är storfavorit.

Vad blir nyckeln för Sverige?

– Sverige har haft perioder som har varit bra och vissa spelare som har varit bra, men totalt sett har det inte varit tillräckligt bra över hela laget samtidigt. Om Sverige ska ha en chans så måste de spela mycket bättre försvarsspel med bättre utdelning på målvakterna. Sen måste fler spelare leverera samtidigt. Laget måste ha sin bästa dag.

Hur många poäng får Sverige med sig till mellanrundan?

– Sverige är redan vidare dit. Ska de ha med sig fler än en poäng måste de vinna mot Ryssland, eller att Tjeckien slår Spanien. Då har vi Tjeckien-matchen med oss. Om någon hade sagt på förhand att Sverige går vidare med en poäng, med Ryssland och VM-tvåan Spanien i gruppen, så är det klart godkänt. Men med tanken på matchen i lördags är jag besviken att vi inte har två poäng med oss.

Bella Gulldén var bänkad en hel del mot Spanien – rätt drag?

– Som matchen gestaltade sig och det Sverige ville få ut så var det bra att vila henne lite. Det krävdes snabbare spel och passade bättre med Melissa Petrén. Men i det långa loppet måste hon spela och ha en framträdande roll om det ska gå riktigt bra. Med all respekt för det svenska laget så är hon inspirationskällan, ledaren och nyckelspelare. Så det får inte bli någon längre period på bänken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.