• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jamina Roberts. Foto: Bildbyrån

Här är Sveriges motståndare i EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Kvalet till damernas handbolls-EM 2020 har lottats.

Där står det klart att Sverige, som var toppseedat, ställs mot Tjeckien, Portugal och Nordmakedonien.

– En kul lottning som ser överkomlig ut även om det är tre motståndare som man ska ha respekt för. Handbollen är så jämn i dag och det är så många länder som utvecklas så det finns inte blåbärsnationer och givna vinster på samma sätt som tidigare, särskilt inte på bortaplan, säger förbundskapten Henrik Signell till handbollslandslagets hemsida.

Tack vare seedningen slapp Sverige att lottas mot lag som regerande världs- och europamästaren Frankrike, OS-mästaren Ryssland och Nederländerna.

Svenska mittsexan Linn Blohm är även hon optimistisk.

– En grupp som vi har goda chanser att vinna även om Tjeckien har presterat bra den senaste tiden och som säkerligen kommer ge oss två tuffa matcher. Nordmakedonien har vi mött flera gånger i kvalen de senaste åren med bra resultat och Portugal är på förhand det svagaste laget i gruppen.

Totalt finns sju kvalgrupper där de två bästa lagen i varje grupp går till EM. Lagen möter varandra hemma och borta och kvalet inleds i september.

EM spelas i Danmark och Norge i december 2020.

Sverige slutade sexa på EM i fjol.

Fotnot: Den tidigare republiken Makedonien bytte namn till Nordmakedonien i januari.

Fakta: Då spelas EM-kvalet

Omgång 1: 25–26 september 2019

Omgång 2: 28–29 september 2019

Omgång 3: 25–26 mars 2020

Omgång 4: 28–29 mars 2020

Omgång 5: 27–28 maj 2020

Omgång 6: 31 maj 2020

Källa: Svenska handbollslandslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.