Emma Lindqvist är trött på att bli påmind om hennes mångsidighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Lindqvist är trött på frågorna om sin mångsidighet. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Hyllas som ”brandsläckare” – men trött på frågorna

Uppdaterad
Publicerad

Emma Lindqvists mångsidighet har gjort henne till en ”brandsläckare” i klubb- och landslag.

– Det är tröttsamt när det kommer på tal. Jag har haft den här rollen länge nu, säger Lindqvist.

26-åriga Emma Lindqvist gör sig redo för sitt sjätte mästerskap med landslaget. Under sina år i blågult har hon tack vare sin mångsidighet blivit lite av en brandsläckare som har kunnat stoppa in på flera positioner på niometerslinjen.

När Sverige om en vecka nu går in i VM så är ett landslagets stora frågetecken vem som tar platsen som högernia, enligt SVT:s expert Mikaela Mässing. På positionen är Nina Dano och Nina Koppang uttagna – men de senaste åren är det Emma Lindqvist den som mest frekvent fått ta den rollen. Detta trots att hon oftast tas ut som mittnia.

Handbolls-VM

”Tröttsamt”

– Det är tröttsamt när det kommer på tal och folk säger att jag är mångsidig. Jag har haft den här rollen länge och det har tagit tid att finna sig i det. Men sen har jag fått bekräftelse i det och insett att det är en bra roll att ha, vilket gör det lättare för självförtroendet, säger Emma Lindqvist.

Hon menar att hennes mångsidighet ibland fått henne att känna sig som en brandsläckare snarare än någon som faktiskt uppfyller en roll.

– Emma kommer fortfarande att vara aktuell för att spela på högernio eftersom hon är den bästa försvarsspelaren på högertvå. Men samtidigt ser jag henne som mittnia. Hon kan spela på fyra-fem positioner bakåt och tre framåt. Hon är användbar på många sätt, vilket säkert också kan vara belastande för henne, säger förbundskaptenen Tomas Axner.

Lindqvist:

– Jag är en stor lagspelare som sätter lagets prestation framför min egen. Ibland lite för mycket, kanske. Men det är något jag jobbat med under åren.

Vilken position ser du dig själv på?

– Som en niometersspelare, skrattar Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet