Danmarks Mads Mensah Larsen. Foto: TT

IHF backar – ändrar coronareglerna: ”Vi är väldigt glada”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella handbollsförbundet (IHF) backar.

Efter kritik från de aktiva ändrar de sina coronaregler kort innan VM drar igång.

Nu tas CT-värdet på positiva PCR-test in i beräkningen.

– Vi är väldigt glada över beslutet. Det har varit väldigt tydligt att ett positivt test i Sverige innebär fem dagars isolering och ett krav på ett negativt test för att bli spelklar igen. Men nu räknas även ett test med ett CT-värde över 30 som ett negativt test och det gör att möjligheterna att komma tillbaka till turneringen något större, säger Danmarks landslagschef till TV2 Sport.

Ett lågt CT-värde betyder att viruskoncentrationen i provet är högt. Grovt räknat motsvarar CT-värden på 17, 27 respektive 37 en förekomst av en miljard, en miljon respektive 1 000 viruskopior i provet.

För det danska landslaget betyder det att den isolerade Mads Mensah Larsen kan bli spelklar tidigare än väntat.

– Vi kommer att testa Mads igen och om det testet är negativt eller har ett tillräckligt högt CT-värde så anses han inte vara smittad och då är han redo att gå in i truppen och spela. Vi håller tummarna för det, säger Henriksen.

Alla spelare testades 72 timmar före sin ankomst till VM och kommer sedan också testas inför mellanrundan och inför utslagsmatcherna.

KLIPP: Svenska glädjebeskedet – Oscar Bergendahl redo för premiären

Oscar Bergendahl redo för spel efter skadan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Bergendahl redo för spel efter skadan Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.