Hanna Fogelström om jakten på ny förbundskapten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör landslagschef Hanna Fogelström om två av namnen som det spekulerats kring. Foto: Bildbyrån/SVT

Jakten på ny förbundskapten – kan bli aktuellt att rådfråga spelarna

Publicerad

Jakten på en ny förbundskapten för de svenska handbollsherrarnas pågår för fullt.

Och för att hitta rätt kan det bli aktuellt att rådfråga spelarna.

– Det är en stor och viktig process, säger landslagschefen Hanna Fogelström till SVT Sport.

Beskedet att Glenn Solberg avgår som förbundskapten för Sveriges handbollsherrar slog ner som en bomb för en dryg vecka sedan.

När beskedet kom meddelade Hanna Fogelström att det fanns en lista på 10-20 tänkbara kandidater. Hon vill inte kommentera vilka namn som finns på den listan men menar att man för dialog.

– Det finns ingen tid att spara på i nuläget.

”Utmanande period”

Fogelström fortsätter:

– Vi vet också att det är en utmanande period att hitta en lösning för att kandidaterna har uppdrag i andra handbollsmiljöer så vi måste förhålla oss till att de redan har signat upp för ett uppdrag någon annanstans och då behöver vi hitta lösningar som fungerar här och nu men också som kan fungera i ett långsiktigt perspektiv, det är vår ambition.

I nuläget är landslagsspelarna inte inblandade i beslutet, eftersom grundstrukturen för att hitta en ny förbundskapten inte involverar dem.

– Det är en stor och viktigt process för svensk handboll framåt så det kan mycket väl involvera även spelare. Men de är inte med i grundstrukturen för att ta fram en ny förbundskapten och beslutet ligger hos vår förbundsstyrelse.

Kan kopiera damlandslaget

Fogelström öppnar för att det kan landa i en lösning där den kommande förbundskaptenen också har uppdrag hos ett klubblag, och refererar till damernas förbundskapten Tomas Axnér som även är huvudtränare för den danska toppklubben Esbjerg.

– Det är ett alternativ att skapa förutsättningar för det på herrsidan också.

Vad söker ni för egenskaper?

– Det är viktigt att personen har internationella perspektiv och internationell erfarenhet. Men det handlar också om att kunna leda ett landslag och samverka tillsammans med förbundet och utveckla vår organisation framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.